zaterdag 8 juni 2013

Kampina

Het is warmer dan in de rest van Nederland hier bij de vennen en stroompjes van Kampina. Brabant is goed voor ons. Samen met kenner Maria van Antwerpen, Gert Vonk en Marianne Wustenhoff doe ik libellen. Voor het eerst dit jaar, nu de winter echt verdreven is.
Onderweg bel ik vriend John van Gestel even om te melden dat we in zijn wijk komen. Niet veel later meldt hij zich bij ons.... Gezellig!

Het zou een lang verhaal worden als ik alles vertel. De oevers van de Beerze zijn hier sprookjesachtig, en de Weidebeekjuffers versterken dat enorm. Prachtige Juffers! Ook vinden we eindelijk de Bosbeekjuffer in dit stuk. En zo gaat het nog wel even door, al leveren de juffers en libellen ons wel veel hoofdbrekers; de determinatie is lastig en het kan zo maar zijn dat ik hier en daar een flater sla. Al heb ik nog wel een uurtje met het boek op schoot naar de foto's zitten staren. Ik denk dat mijn reisgenoten de avond ook makkelijk kunnen vullen met plaatjes uit de boeken vergelijken met de foto's, die met uiterste zorg en geduld zijn gemaakt (zie Maria aan het werk hiernaast).
Gelukkig zijn er kenners op Waarneming.nl die mij wel corrigeren als het toch niet helemaal goed is.

Het sprookjesbos
Vuurjuffer
Weidebeekjuffer
Beekrombout 
De achterblijfselen
Weidebeekjuffer
Beekrombout
Bosbeekjuffer
Vliegende Weidebeekjuffers zijn fabelachtig mooi

Breedscheenjuffer
Azuurwaterjuffer
Vuurjuffers "in love"
Zeer zeldzaam: het Bonte Dikkopje
Grote Keizerlibel, vrouwtje
Gevlekte Witsnuitliber (waarschijnlijk)
Viervlek
Venwitsnuitlibel (2x)

Noordse Witsnuitlibel
Een ezeltje, maar dat is weer een heel ander verhaal....4 opmerkingen:

Maria zei

Mooie Blog geworden. Mooie foto's en wat was het gezellig! Sprookjes van Weidebeek- en bosjuffers en die Witsnuiten oeps, zo veel! De Azuur en snuffels (die had je vast ook?!) geven nog wat hoofdbreeksels, maar ach, het hoort erbij.
TOP dag in heel goed gezelschap.
groet,
Maria

Helma zei

Hoi PW,

ik zag je reactie staan bij het blog van Marianne over de Amerikaanse Goudplevier. Toevallig dat wij daar ook net waren (dat blog komt morgen), dus wilde ik hier ook even kijken :-)

Prachtige libellen en ik ben echt een beetje jaloers op die weidebeekjuffers. Die wil ik zo graag eens voor de lens hebben. Ik heb deze werkelijk nog nooit in echt zien vliegen.

Ook je andere libellen zijn super. Echt lekker even genieten.

Groetjes, Helma

Anoniem zei

Een heerlijke herinnering aan een fijne dag. En ja, die vliegende weidebeekjes stelen echt de show en je hebt er fraaie platen van weten te maken. Prachtig.
Het is bíjna net zo leuk als vogelen...

Het was een geslaagde dag!

Groetjes,
Marianne

Anoniem zei

Leuk dat Bont Dikkopje, die moeten wij ook nog...!

Groet,
Robert vd Meer