donderdag 11 juli 2013

Rund

Na mijn werk -vandaag bij de politie in Driebergen- rijd ik even door naar het Leersumse Veld. Daar schijnen leuke libellen te vliegen... Nou is het weer niet je dàt, zeker als het om de insecten gaat.


Andere dieren hebben blijkbaar meer goesting met dit weer; het eerste wat ik tegenkom is een babykonijn. In de bomen hoor ik van alle kanten Geelgorzen, en op de vlakte zie ik veel Roodborsttapuiten. Alleen die goed op de foto zetten is geen sinecure. Ik ben aan de oostkant van het gebied begonnen, en besluit al snel om toch via de westelijke hoofdingang naar de plasjes te gaan. Die keuze levert wel een file op, veroorzaakt door koeien.


Zo gaat dat. Even onthaasten dus. Als ik uiteindelijk het bos inloop, tref ik al snel een paar Boompiepers, doorgaans lastig om dichtbij te zien. Vanaf deze kant lukt het ook de Robotaps en de Geelgors beter op de plaat te krijgen. Niet super, maar gewoon aardig. Ik wandel dan ook met de 5D en de 100-400 zoomlens wat toch anders is dan de vaste 400 of de macro.
Na de vogels toch even aan de slag met de insecten: Ik tref een paar blauwtjes, van die kleine vlindertjes die best lastig op naam te brengen zijn. Het gemis van de macrolens is groot, maar ik doe een poging zodat ik thuis de beestjes kan nazoeken. Ter plekke denk ik aan Heideblauwtjes, wat een nieuwe soort voor mijn lijst betekent.
Het is een beetje een gok, en ik hoor wel van de specialisten op Waarneming of het een goede gok is. Net als de juffer die ik achtervolg, met een duidelijk speerpuntje/schoppenteken op een van de eerste segmenten. Dat moet een zeldzame Speerwaterjuffer zijn, en deze voer ik wel als "onzeker" in: ik zal wel een lesje krijgen.... (Ja hoor, het is een gewone Watersnuffel...)


Zo heb ik al met al een leuke wandeling, ondanks het wat bedompte koele weer. Koeien op de weg, en koeien die plots uit de struiken lijken te komen. Ik vermaak me prima!


6 opmerkingen:

Huib zei

Leuke blog, van vlinder tot en met de koe.
groeten, Huib

Marianne De Vogelkijker zei

Kijk, zo zie je gewoon alles, van zoogdier via vogels tot insect. Leuke foto met het babykonijn. Ik vind jouw geelgors helemaal niet slecht Paul, ze zitten eigenlijk altijd zo en dat ze vlak voor je neerploffen gebeurt zo ong. eens in je leven (dat moment heb ik dus al gehad en jij krijgt het nog). Het blauwtje is ook mooi, ben wel nieuwsgierig of het een Heideblauwtje is. Je zou zeggen van wel, hij zit op de hei en hij is blauw.....

Groetjes,
Marianne

PW Fotografie zei

Was het allemaal maar zo makkelijk..😳 Ik heb de foto's van gg gezien; boffertjes!

Maria zei

Ha Paul,
Een fijne wandeling en prachtige foto's
Ik durf ook niet te zeggen dat het een heideblauwtje is. Maar mooi zijn ze wel!
Leersumse veld, een goeie plek! Moet ik ook eens heen.
groet,
Maria

PW Fotografie zei

Het Heideblauwtje is goedgekeurd!

Marianne De Vogelkijker zei

Yes! Leuk hoor.