donderdag 30 augustus 2012

Plat

Plat op mijn buik, dat is het beste. Op het strand van Wassenaar, een dag te laat want gisteren scheen de zon nog. Maar ik had de Bairds Strandloper al eens gezien. Vandaag toch even voor het plaatje; de vorige keer leek het echt nergens op. En ach, deze jonge dwaalgast is de afgelopen eeuw pas een keer of zes vanuit Noord Amerika of Oost-Siberie in Nederland geland. Best speciaal dus.


Gisteren waren al tientallen fantastische foto's gemaakt van dit kleine vogeltje, dat vandaag optrekt met een Drieteenstrandloper. En dan word ik hebberig: Ik wil ook een mooie foto!
Als ik mijn auto parkeer ontwaar ik het vehikel van Fred Klootwijk. Leuk, deze week is re√ľnie-week. Als ik op mijn vouwfiets (met lekke band...) op het strand aankom, weigert Fred mijn begroeting: "Eerst foto's maken!!" Fred staat op een paar meter van de zeldzaamheid enthousiast te wijzen. Ik duik in het zand. Het beestje stapt dapper rond en benadert me soms tot binnen mijn scherpstelafstand van drie meter. Maar poseren is er niet bij. Ik moet echt even goed kijken hoe deze vogel werkt, om dan op een goed moment de knop in te drukken. Na iedere actie om een garnaalachtig wezen te vangen, kijkt de Bairds even een seconde of alles nog goed gaat. Dan focussen op de oogjes, en duimen maar.

Drieteenstrandloper
Bairds Strandloper
Ik kan dus pasfoto's maken.... Maar, omdat er al zo veel goede foto's zijn, maak ik vooral plaatjes van de twee vogels als ze eten zoeken, boven mooie schelpjes staan of bewegen. Een iets bredere blik, zeg maar. Ondertussen documenteer ik de vogel onweerlegbaar, zo'n vijfhonderd keer... Je weet niet of er in dit leven nog een kans komt!


Foto: Fred Klootwijk
Fred fotografeert ondertussen ook het volk dat hier rond tijgert. Niet makkelijk om eens een zo laag mogelijk standpunt in te nemen. Dat wordt dus goed schoonmaken vanavond...
Foto: Fred Klootwijk

Ik wandel tevreden terug met Fred, Toy Janssen en Pieter Doorn. Ik heb een lekke fiets, we hebben zand in de oren, zijn nat geworden en zijn toch blij! De Bairds Strandloper dus.


7 opmerkingen:

Fred zei


Geachte Meneer van de Werken

Wilt u deze foto's verwijderen....
dit zijn geen vogelfoto's van waarnemers..helaas

Dit is KUNST en hoort thuis in een Museum voor Fotografie
naast het werk van Erwin Olaf

je hebt niet voor niets de beslissing genomen om de beste plaat te gaan maken.....

Fred

p.s.
ik ga snel weer kijken.....daaaaagggggg

Maria zei

Ik kan me bij de wijze woorden van Fred aansluiten: Museaal en de beste plaat! Natuurljk!
Wat adembenemend mooi en wat zal je hebben lopen glunderen. Echt kicken.
groet
Maria

Hennie zei

Dat zijn geen pasfoto’s, Paul. Het zijn portretten !!

Prachtigprachtig !!

Complimenten en groet,

Hennie

Incanto Images Fotografie zei

Wat ben je goed bezig geweest, dit is echt genieten, om te kijken maar zeker ook om te maken, je lekke band zou je zo waar vergeten. Complimenten..

Groetjes Von

Gonnie van de Schans zei

Prachtige serie is dit. Vooral de eerste foto is een juweeltje!
Groeten, Gonnie

Marianne De Vogelkijker zei

Prachtig Paul!

Meer woorden zijn niet nodig.

Marianne

Ghita Carpediem zei

Ohh wat een mooie serie. Daar kun je metrecht trots op zijn, en blij mee zijn.
Ook de drieteenstrandloper staat er toppie op, maar ja, die andere is natuurlijk wel heel bijzonder, ik heb zelfs nog nooit van deze soort gehoord.
groetjes Ghita