zondag 22 april 2012

Zwartkop

Het klinkt als een racistische benaming, en soms vervloek ik ze ook wel. De Zwartkop is een luid en lastig vogeltje. Altijd in de takken, moeilijk op de plaat te zetten, maar vandaag lukt het!


Jeroen Bes vroeg mij hem te helpen om de Cetti's Zanger in Reeuwijk te vinden, maar uiteindelijk moest hij "een andere afspraak" nakomen. Nou ja, jammer; ik vind het best leuk om Jeroen te helpen in een gebied dat ik ondertussen best goed ken. Maar, het is wel een goed idee om in Reeuwijk eens te kijken wat er zoal met de Visdiefjes en de Zwarte Sterns is meegekomen.

Ik pik "local" Gert Vonk op waarmee ik een hele poos langs de Surfplas zoek naar Witwangsterns, maar die lijken er niet te zijn. Jammer, want ik heb die soort vorig jaar gemist. Er zit wel veel gezang in het riet, waaronder weer de Cetti's die ik aan Kees Janmaat kan laten zien. Kees op zijn beurt toont ons de Roodhalsgans die nu al een paar weken in het gebied tussen de Brandganzen verblijft. Foto's levert het allemaal niet op.

We vinden ook vlot een stel Krooneenden, en voor het eerst dit jaar maak ik aardig foto's van Boerenzwaluwen, en verder van Blauwborsten, jonge Wilde Eenden, Grauwe Ganzen waarvan de jongen donzig het water proberen en Rietzangers. Geoorde Futen had ik al wel, maar duikend de ring laten zien is wel weer anders.



Een dame, die zie je niet vaak. 








We laten de plas achter ons en rijden nog even naar het Weegje, een gebied bij Waddinxveen waar ik vroeger (jaren 70!) nog wel eens in een bootje pauze vierde als brugwachter van de spoorbrug. De brug is weg, het gebied gelukkig niet.


We spotten een opvliegende Roerdomp, een verscholen Kievit en horen ook hier de Rietzanger. En het prachtige luide liedje van een Zwartkop. Opnieuw ga ik er achteraan, net zolang tot het beestje een beetje in beeld zit. Eindelijk lukt het een leuke serie van deze soort te maken. Luidkeels zingend, met af en toe een hap jong blad tussendoor, gunt de Zwartkop mij een blik diep in zijn keel, waar een boeiende verrassing blijkt.








Een heel interessant tongetje 


We vertrekken weer, en gaan op huis aan. Weg uit het heerlijke voorjaarszonnetje dat tussen een paar buien door schijnt. Ik mis een Torenvalk, tot genoegen van Gert. Nadat ik hem thuis heb afgezet tref ik bij Bodegraven alsnog zo'n vogel op een lantaarnpaal. Geen dag compleet zonder een Torenvalkje!


Zo, voldoende Zwartkop voor deze week, op naar een nieuwe soort!

7 opmerkingen:

Marianne De Vogelkijker zei

Wat mooi gelukt Paul, die zwartkop. En inderdaad, een erg bijzonder tongetje 8-).
De bovenste foto van het landschap met de wolken vind ik ook erg mooi.

Groet,
Marianne

Loes Belovics zei

Geweldige serie van de Zwartkop, gefeliciteerd!
gr Loes

kiekismichel zei

Hele mooie serie met de vogeltjes in hun biotoop.
En de Zwartkop is idd moeilijk vrij te krijgen, knap gedaan !

Gr Michel

Huib zei

Mooie foto's
groet Huib

Maria zei

Mooie landschapsfoto om te beginnen en je Boerenzwaluwen zijn ontroerend mooi!
De Zwartkop is grappig en prachtig, wat een bek! Al met al een prima dagje!
groet,
Maria

PW Fotografie zei

Paul,
Toch een leuk daagje geweest gisteren geloof ik.
Ik schaam me er nog wel een beetje voor dat ik eerst heel de boel zit wakker te schudden voor een daagje Reeuwijk e.o. en dan blijkt dat ik zelf niet eens kon.
Volgende keer beter in de agenda kijken voordat ik ga roepen.
Groeten Jeroen

PS : Deze tova op je foto is toch een mannetje ?

PW Fotografie zei

Ik denk dat je gelijk hebt Jeroen, dank.