zondag 8 april 2012

Morgenstond...

Met prikkende ogen rijd ik veel te vroeg naar het oosten, een prachtig rode-roze zonsopgang tegemoet. Het weer kan alle kanten op, maar het ziet er best aardig uit. In totaal zie ik tussen Woerden en Nijverdal een auto of tien. Paasochtend.

Ik ben vroeg wakker en probeer nog een tuk, als ik mijn oudste dochter thuis hoor komen. Dat is een goede aanleiding om koffie te zetten, waarover Simone oprecht verbaasd is. Het is tegen vijven. Ik had al het plan om naar Salland te gaan om twee "schaamsoorten" op te lossen: Het Korhoen, op een stuk of zes na uitgestorven in Nederland, en de Fluiter, een sluiks vogeltje dat er maar niet van gekomen is.

Als ik aankom bij de heide van het Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug staat er al een man of vijf in een heerlijk zonnetje. In de verte zie ik het rode kruintje van een man Korhoen direct. Kortom, voor acht uur het doel al bereikt, al is de afstand te groot voor een goede foto.Dat is nog eens twitchen! Alle tijd dus om even rustig rond te kijken in dit prachtige gebied waar de Roodborsttapuit en de Kneu heersen. Een stel Reeën graast rustig rond en in een boom ontdekken we één van de Klapeksters.Ik vertrek naar Lochem waar vorige week een Fluiter is gehoord. Opvallend vroeg in het seizoen, maar ik ben toch in de buurt. Onderweg tref ik een vreemde vogel naar mijn idee, tenminste voor dit gebied.


Tussen Bathmen en Lochem wandel ik rustig door een oud bos waarin minstens tien Grote Bonte Spechten ruziënd rondvliegen, soms overstemd door nog meer Gaaien. Ik zie allerlei kleine vogeltjes, maar het typerende riedeltje van de Fluiter blijft uit. Het zou ook te mooi zijn geweest. Een Fitis, die wel wat lijkt op de Fluiter, en een Rode Eekhoorn vermaken me terwijl ik moederziel alleen hier rondstap, af en toe ingespannen luisterend naar de omgeving. Zelfs de Eekhoorn is bij deze stilte hoorbaar.

Een Tjiftjaf zwaait me zingend uit. Ik ben voor de middag weer thuis, met de tweede nieuwe soort van dit weekeinde. Ik ben niet zo van vroeg op, maar deze ochtendwandeling is de moeite waard!

4 opmerkingen:

Gonnie van de Schans zei

Het is dus toch waar: Ochtendstond heeft goud in de mond. Ik ben niet zo goed in vroeg opstaan. Maar jij laat hier wel zien dat het loont. Ongelooflijk dat je de korhoender gezien hebt. Maar ook nu zijn de bijvangsten weer de moeite waard.
Groeten, gonnie

PW Fotografie zei

Rustig aan Paul het is Pasen hoor.
Als je zo doorgaat valt er de rest van dit jaar niks meer te twitchen voor je.
Maar wederom een strakke actie met een dit maal mooiere plaat.
Gefeli.

Groeten Jeroen.

Maria zei

Whow...de Korhoen, heel mooi dat je die gezien hebt.
Je eekhoorntje is ook schattig en de kneu en Rietzanger natuurlijk ook daar bovenin de boom.
Je was er vroeg bij,veel gezien en mooi op de plaat gezet!
groet Maria

De Reptons zei

Paul,
je vroege opstaan en lange rit is zeer zeker beloond met deze serie. Mooi moment moet het zijn geweest zo'n zeldzaam dier voor je lens te krijgen. Die eekhoorn staat er trouwens ook mooi op,

groet,
De Reptons