Birding Break 2016: Costa Rica!


Verklaring van de nummers onderaan de pagina
Het waren gewoon te veel plaatjes om in een blog te zetten: daarom maar een speciale pagina met een overzicht van wat er zoal te zien was, waarbij ik natuurlijk vooral de hoogtepunten laat zien. De complete lijst met waargenomen dieren staat (tzt) op de site van Birding Breaks. Mijn waarnemingen staan ook op de internationale waarnemingensite Observado.

Twaalf man/vrouw, waaronder gerenommeerde vogelaars en welwillende hobby-fotografen zoeken in ruim twee weken 419 vogelsoorten bij elkaar, en nog wat zoogdieren, reptielen, amfibieën, vlinders en insecten.


Van 29 januari tot 14 februari trokken wij door Costa Rica. In een busje over de hobbelige wegen tot aan ruim 3400 meter hoogte, en van de Caribische kust tot aan de Pacific. Vier ecozones door, op zoek naar steeds weer nieuwe soorten.

Hulde aan de gids Pieter Westra van Aratinga-tours en chauffeur Luis die samen de groep op sleeptouw namen en keer op keer nieuwe soorten in de telescoop wisten te zetten.

Luis
Pieter
De komende tijd plaats ik graag nieuwe foto's bij, als het even wil inclusief naam en/of toelichting.  Dat is een hele operatie! Zoveel als mogelijk zal ik nieuwe foto's bovenaan het overzicht plaatsen zodat je niet helemaal naar beneden hoeft te scrollen voor de laatste plaatjes. Veel plezier, en dank voor het bezoeken van deze pagina én mijn blog!
Het reisverhaal laat ik maar voor wat het was: een geweldige eerste week, en daarna heel, heel veel regen! In het droge seizoen! Een koufront in de tropen zat ons dwars. Zo erg, dat de bomen ervan omvielen en ons de weg versperden. Weer een ochtend waarop we geen nieuwe soorten konden gaan zien...... Maar verder heerlijk geslapen, elke dag tot ongeveer 05.30 uur omdat we het gouden uurtje iedere dag wilden beleven. Soms met een wandeling, soms door simpelweg de feeders te bezoeken die bij de lodges opgesteld staan. Dat levert niet de meest natuurlijke foto's, maar de soorten komen wel goed in beeld!

Top 5 wenssoorten
Ik ging naar Costa Rica voor de vogels en de kikkers, met een paar soorten in mijn hoofd die ik moest zien! De Harpij zat er niet in....maar dat was te verwachten. De verplichte Quetzal kwam matig in beeld, na uren wachten in de regen, en die stond niet eens in mijn wensenlijstje! En meer algemeen had ik mij verheugd op de Kolibries in het algemeen (en die staan dan ook prominent in de fotolijst hieronder).
Uit de foto's blijkt dat je het in de natuur niet voor het zeggen hebt: De wenssoorten zitten natuurlijk ver weg of in het donker, of er is slechts een flits te zien. Dat wordt wel ruimschoots gecompenseerd door fantastische modellen die ook prachtig zijn!

Wenkbrauwmotmot

Groene Dwergijsvogel

Buffons Ara

Goudbrauworganist
Niet best, en dan ook nog een vrouwtje. 
Braziliaanse Dwerguil

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Foto's!
De eerste keer dat ik foto's maak in de tropen...... En ondanks dat het het droge seizoen is, doet vooral het regenwoud de naam eer aan. Met slecht weer, harde schaduwen, in de vroege ochtend gaat de ISO-waarde en de ruis al snel omhoog. Maar wat zou het: de modellen zijn òf prachtig, òf bijzonder genoeg om ook als slechte foto te tonen.

Stond niet op de lijst: Zeledon's Antbird
Alleen door mij gezien en gefotografeerd: Amerikaans Purperhoen
Mooier wordt het niet: Irazukolibrie
Of toch? Rivoli's Kolibrie, in het Engels Magnificent Hummingbird....
Klein maar een NAAM: Leigrijze Berghoningkruiper !
Kaneelkleurige Amazilia 
Halsband-Arassari
Aardbeikikker
Luiaard met het groene aanwijslampje van Pieter op het achterwerk
Maskertityra
Mangrovezwaluw
Eekhoornkoekoek
Roestflankzanger
Bonte Zanger
Gevlekte Muisspecht
Amerikaanse Grijze Wouw
Blauwvleugeltaling en Chileense Kievit
Mooie boom, toch?
Goudbuiktiran
Wilsons Zanger
Langstaartzijdevliegenvanger
Langstaarttiran
Geelpootsuikervogel
Zwaluwstaartwouw
Tropische Spotlijster
Vorkstaartkoningstiran
Halsbandzanger
Mangroveschreeuwuil
Incaduif
Donkergrijze Wouw

White Tent Bat
Oponthoud
Vale Reuzennachtzwaluw
Lachvalk
Zwarte Buizerd
Zwarte Kuifarend
Kielsnavelmotmot, bedreigd!
Witbandsijs
Geelstuitzanger, leverde een biertje op: nieuwe soort voor onze gids!
Groene Suikervogel
Quetzal 
De Zilverkeeltangare met een spijker in de kop
Roodstaartamazillia
El Arenal
Zwartkuifkoketkolibrie
Zwart-witte Bosuil
Bruine Hokko

Bruine Gent tussen de Bruine Pelikanen
Amerikaanse Fregatvogel
Langstaarttiran
Costaricaanse Tangare
Bruine Pelikaan
PurpermaskertangareCaraibische Griel


Geelbuiktiran
Eikelspecht

Roodnekwinterkoning


Massena's Trogon

Bisschopstangare
Voilette Sabelvleugel
Roodoogmakikikker

Een groep verdwaasde vogelaars
Slakkenwouw

Rosse Motmot


408 gezien 0 79 93 103 81 115 102 100 91 86 94 36 90 79 64 28
14gehoord 0 6 9 0 6 2 0 4 4 3 3 2 2 6 5 1
422 Totaal 0 85 102 103 87 117 102 104 95 89 97 38 92 85 69 29


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Reisschema.


Dag 1: vlieghaven – hotel Santo Domingo
Aankomst  vlieghaven San José. De groep wordt verwelkomd door Pieter Westra, de gids. We verblijven in een rustig hotel iets buiten het centrum van Heredia.  (Hotel Bougainvillea)
Dag 2: Parque Nacional Braulio Carillo – Puerto Viejo de Sarapiqui 
 Via de uitgestrekte wildernis van het Parque Nacional Braulio Carillo dalen we geleidelijk af naar de Caraïbische laaglanden. Onderweg maken we een wandeling in het indrukwekkende nevelwoud en gaan we op zoek naar enkele typische bosvogels: kleurrijke tangagers (Emerald Tanager, Black-and-yellow Tanager, Tawny-crested Tanager,…),  Woodcreepers (Spotted Woodcreeper, Plain-brown Woodcreeper, Northern Barred Woodcreeper,…) en de zeldzame Yellow-eared Toucanet.  We maken  ook een stop aan enkele verbena planten waar we kans hebben op enkele spectaculaire kolibires zoals Snowcap en Black-crested Coquette. We verblijven in een mooi hotel omgeven door primair en secundair regenwoud aan de rand van de idyllische Sarapiqui rivier. Dit is een van de beste plekken van het land om de bizarre Sunbittern en de schuwe Fasciated Tiger-heron te observeren. Daarnaast trekken de mooie tuinen van de lodge heel wat kleurrijke vogels aan: tot 3 soorten toekans, verschillende papegaai-achtigen, tangara’s,etc… maar ook de kleurrijke pijlgifkikkertjes zijn hier aanwezig en kunnen relatief makkelijk worden waargenomen. (Selva Verde Lodge)
Dag 3: La Selva biologisch station – Puerto Viejo de Sarapiqui
Vandaag staat volledig in teken van we het La Selva biologisch station. Dit is één van de belangrijkste onderzoekcentra in de neotropen waar wetenschappers van over de hele wereld zich komen verdiepen in de tropische ecologie. Maar La Selva staat ook bekend als absolute klassieker voor de vogelliefhebber in Costa Rica. De bosrand is steeds erg productief met bijzondere soorten zoals oa Rufous-tailed Jacamar, Great Antshrike, Great Green Macaw, Long-tailed Tyrant en met wat geluk zelfs de Snowy Cotinga… Terwijl het primair regenwoud meer echte bosvogels oplevert en een goede plek is voor oa Great Tinamou, Rufous Motmots, zoals een goede plek is voor oa Great Currasows, Rufous Motmots, Pale-billed Woodpecker en mogelijk Bare-necked Umbrellabirds en Ocelated Antbird…(Selva Verde Lodge)
Dag 4: naar Arenal gebied
Op weg naar onze volgende bestemming kijken we uit naar oa Red-winged Blackbirds, Eastern Meadolark en White-tailed Kites langs de uitgestrekte weilanden van San Miguel. De volgende lodge is erg afgelegen aan de rand van het regenwoud met spectaculair uitizcht op de bijna geometrische perfecte kegelvormige Arenal vulkaan die donker uit het smaragdgroene regenwoud opdoemt… De bloemenrijke tuinen van de lodgetrekken heel wat interessante vogels aan zoals de Violaceous Trogon, Brown-hooded en White-crowned Parrots, Crimson-collared Tanager, Montezuma Oropendola en Masked Tityra’s. Enkele goede bospaadjes vertrekken vanuit de lodge naar een waterval en kunnen interessante soorten opleveren zoals Song Wren, Black-and-yellow Tanager, Emerald Tanager en met wat geluk de Spotted of Dull-matled Antbird…(Arenal Observatory Lodge)
Dag 5: Arenal hangbruggen-wandeling
Vandaag maken we een vroege ochtendwandeling via grote suspensiebruggen door het dak van het regenwoud. Op die manier krijgen we de fauna en flora van de boomtoppen wat beter te zien en maken we kans om oog in oog te staan met een kleurrijke Orange-billed Trogon of Broad-billed Motmot…Dit gebied is tevens een zeer goed vogelgebied met soorten die elders zeer moeilijk waar te nemen zoals Immaculate Antbird, Brown-billed Sytchebill, Keel-billed Motmot en Yellow-eared Toucanet. We komen ook aan een spectaculair uitzichtpunt van waar we kilometers over de boomtoppen van het regenwoud kunnen scannen op zoek naar oa de zeldzame Ornate Hawk-eagle en de White Hawk…(Arenal Observatory Lodge)
Dag 6: Rio Tempisque gebied 
We rijden verder naar het noordwesten, naar de droogste streek van Costa Rica. Vanaf het moment dat we de continentale scheidingslijn passeren en de Caraïbische kant van het land verlaten begint het landschap drastische te veranderen. De vochtige regenwoudvegetatie maakt plaats voor droge weilanden en savannes en we komen in een ecologische heel andere wereld terecht. We verblijven in een rustige hacienda te midden van uitgestrekte weilanden en stukken tropisch droog bos en vlakbij de golf van Nicoya waar aan een pier uitkijkend op de kust Bruine Pelikanen en fregatvogels makkelijk te zien zijn… Hier kunnen we ook enkele kleurrijke vogelsoorten zien typisch voor het tropisch droog bos zoals de Turqoise-browed Motmot, White-throated Magpie-jay, Yellow-naped Parrot, en White-fronted Parrot. ‘s avonds gaan we op zoek naar uilen en behoren tot de mogelijkheid Pacific Screech Owl en Ferruginous Pygmee-owl. (La Ensenada Lodge)
Dag 7: Hacienda Solimar  – Colorado – Carara gebied 
Voor we verder rijden bezoeken we de wetlands van Hacienda Solimar: één van de grootste veehouderijen van het land In het gebied zijn echter nog enkele interessante plassen te vinden met grote concentraties aan watervogels, waar we op zoek gaan naar Boat-billed Herons, Bare-throated Night-heron, Limpkin, Black-bellied Whistling-duck, Wood Stork en de zeldzame Jabiru. Ook bezoeken we een mooi stuk tropisch droog bos waar we met wat geluk de mooie Long-tailed Manakin, Black-headed Trogon en Spectacled Owl kunnen observeren. Voor we verder trekken gaan we nog even langs het gehuchtje Colorado waar we aan een zoutwinningsgebied ons kunnen uitleven op een grote concentratie steltlopers…Vervolgens zakken we verder af naar het Carara gebied. We verblijven in een mooi lodge met uitizcht op Parque Nacional Carara aan één kant en de mangroves die voor de kust van de Stille Oceaan liggen aan de andere kant…(Cerro Lodge)
Dag 8: Parque Nacional Carara
Parque Nacional Carara is opnieuw zeer vogelrijk dankzij zijn unieke geografische positie op de overgangszone tussen het droge tropisch bos van het noorden en het nattere tropische regenwoud van het zuiden. Het zogenaamde overgangsbos bevat typische soorten van beide streken en is daarom zeer biodivers. Daarnaast is dit één van de weinige plekken in Costa Rica waar men nog regelmatig de spectaculaire Scarlet Macaws ziet.  We maken vandaag 2 wandelingen in het nationaal park. In de voormiddag verkennen we het Meandrico pad dat zich een weg baant door een mozaiek van stukken primair en secundair regenwoud en waar we op zoek gaan naar oa Royal Flycatcher, Orange-collared Manakin, Dot-winged Antwren, Chestnut-backed Antbird en Northern Bentbill. In de namiddag doen we het Quebrada Bonita trail waar we terecht komen in een meer dicht (primair) regenwoud en we kans maken op oa Red-capped Manakin, Blue-crowned Manakin, Streak-chested Antpitta, Baird’s Trogon en White-whiskered Puffbird…(Cerro Lodge)
Dag 9: Tarcoles rivier – Rivas
Voor we verder trekken naar onze volgende bestemming maken we een boottochtje door de Tarcoles mangroves. We verkennen eerst de open gebieden langs de riviermonding waar we heel wat reigersoorten kunnen verwachten, Roseatte Spoonbills, tot 5 soorten ijsvogels, Southern Lapwing, Common Black Hawk en Ospreys. Vervolgens gaan we de mangroves op op zoek naar enkele echte mangrove-specialisten zoals de Mangrove Warbler (ondersoort van Yellow Warbler), Mangrove Vireo, American Pygmee Kingfisher en de endemische Mangrove Hummingbird. Daarna gaan we veder zuidwaarts en trekken we het Talamanca gebergte in…we verblijven in een afgelegen kleine lodge aan de voet van de grootste berg van Costa Rica (Cerro Chirripó). Hier hebben we toegang hebben tot een erg vogelrijke tuin en feeders waar kleurrijke vogels op afkomen zoals de spectaculaire Speckled Tanager, Red-legged en Green Honeycreeper en met wat geluk zelfs de Fiery-billed Aracari…(Talari Mountain Lodge)
Dag 10: Los Cusingos – Rivas
Vandaag bezoeken we het Los Cusingos natuurreservaat, dit is een klein en weinig bezocht natuurgebied waar de in 2004 overleden gerenommeerde ornitholoog Dr. Alexander Skutch vroeger woonde…in de tuinen en aan de bosrand worden we verwelkomd door kleurrijke tangara’s en bestaat de kans op waarnemen van de met uitsterven bedreigde Turqoise Cotinga. Vervolgens wandelen we langs een kort bospaadje door het regenwoud waar we uitkijken naar oa Black-throated Trogon, Golden-crowned Spadebill, Tawny-winged Woodcreeper en Rufous Piha. In de namiddag verkennen we het agrarisch gebied rond San Isidro del General op zoek naar Yellow Tyrannulet, Streaked Saltator, Fork-tailed Flycatcher, Roadside Hawk en Pearl Kite.  (Talari Mountain Lodge)
Dag 11: paramo – Cerro de la Muerte
We beklimmen de met nevelwoud bedekte Cerro de la Muerte en verblijven in een kleine afgelegen lodge te midden van het indrukwekkende nevelwoud in het hart van het endemenrijke Talamanca gebergte…onderweg passeren we de paramo, de natuurlijke vegetatie die onstaat boven de boomgrens rond de 3000 m. Hier snuiven we even de sfeer op en gaan we op zoek naar typische paramo-specialisten zoals de Volcano Junco en Timberline Wren. Onze lodge biedt via goed onderhouden wandelpaden toegang tot de unieke avifauna van het hooggebergte…we kijken oa uit naar de endemische Collared Redstart, Long-tailed en Black-and-yellow  Silky Flycatcher, Black Guan, Yellow-thighed Finch en Black-cheeked Warbler. (Quetzal Paradise Lodge)
Dag 12: Cerro de la Muerte
We bevinden ons in midden in het mysterieuze met epifyten beladen nevelwoud, het favoriete habitat van de spectaculaire Resplendent Quetzal. Dit is volgens velen de mooiste vogel van het westelijk halfrond; het rood-groene mannetje heeft een staart van wel 1 meter lang. De quetzal is vaak aan te treffen in de buurt van zijn favoriete voedsel: de wilde advocado boom. Vermits deze bomen in dit gebied erg algemeen zijn en het hele jaar door vruchten produceren is de kans groot dat we de Quetzal effectief gaan zien. Ook kolibries komen hier uitgebreid aan bod:  tot 5 soorten kunnen in detail vanop korte afstand worden waargenomen rond de suikerfeeders die in de buurt van de lodge hangen. ’s Avonds maken we een nachtexcursie om op zoek te gaan naar de endemische Dusky Nightjar en de Bare-shanked Screech-owl…(Quetzal Paradise Lodge)
Dag 13: Orosi Vallei
De spectaculaire Orosi vallei met uitgestrekte koffieplantages, begrensd door het smardgroene woud van het Parque Nacional Tapanti is het decor van de laatste 2 dagen. Onze lodge is rustig gelegen aan de rand van het woud. Op weg er naartoe verkennen we een semi-open gebied met weilanden en verspreide bomen waar we op zoek gaan naar Lesser Goldfinch, Black-headed Saltator, Golden-olive Woodpeckers, White-eared Ground-sparrows en Tropical Mockingbird. (Hotel Rio Perlas)
Dag 14: Parque Nacional Tapanti – Reserva Rio Macho
Vandaag bezoeken we het Parque Nacional Tapanti, een weinig bezocht natuurgebied gelegen aan de Caraïbische zijde van het Talamanca gebergte. Dit erg vochtige gebied staat bekend om zijn grote mixed species flocks met soorten die elders zeer moeilijk te zien zijn…tot de mogelijkheden behoren oa de spectaculaire Red-headed barbet, White-winged Tanager Elegant Euphonia, en de erg schuwe Ochre-breatsed Antpitta. Ook grote roofvogels zoals Barred Hawk, Ornate Hawk-eagle en Black Hawk Eagle worden hier soms waargenomen. Daarnaast is het ook uitkijken naar enkele bijzondere kolibriesoorten zoals de Black-breasted Hummingbird, Green-fronted Lancebill en White-bellied Mountain-gem. Ook Het Rio Macho reservaat, met een gelijkaardige omgeving als in Tapanti zullen we een bezoekje brengen. (Hotel Rio Perlas)
Dag 15 + 16: Alajuela + terugvlucht
We maken een laatste keer een rondje in de tuin van het hotel…vervolgens keren terug naar Alajuela, waar we verblijven in een rustig hotel met zwembad vlakbij de vlieghaven. De volgende dag gaan we naar de vlieghaven.

Geen opmerkingen: