zaterdag 26 november 2011

Droomplaat

Gisteren liet ik het plan varen om naar Zeeland te gaan; het weer gaf te weinig hoop op een leuke fotovogeldag. Later bleek het nogal mee te vallen, dus even naar Waverveen om samen met Marianne, Don en Cees rondjes te rijden om de Zeearend nog beter te fotograferen. Wat niet lukte, al kwam de jongeling wel aardig in de kijker.
De beste plaatjes waren van een Wilde Eend en van een Buizerd: echte hoogtepunten voor een vogelaar....

Vandaag ziet alles er een stuk beter uit: redelijk vroeg op, en samen met Gert Vonk naar de Brouwersdam om de Zwarte Zeekoet te zoeken. Voor ons beiden een nieuwe soort! We zijn onderweg dan ook verheugd als de -wat saai uitziende- Koet wordt gemeld.

Om de een of andere reden stuurt mijn navigatie ons via de N59, waardoor we eerst een poging gaan doen om een Velduil te scoren bij Haamstede. Dat lukt niet. Later blijkt dat we een afslagje te vroeg kiezen, om toch snel naar de dam te komen.

Onderweg wel aardige plaatjes van Torenvalkjes, Kleine Zilverreigers, Wulpen en eendenspul: Wintertalingen en Pijlstaarten in overvloed.


Het is nu al een geslaagde dag, maar er staan nog wat vogels op de lijst. We gaan verder naar de Brouwersdam waar we al vlot de Zwarte Zeekoet en Jeroen Bes treffen. Van allebei maak ik foto's, beide ook in winterkleed...... Het is dan ook best koud in de zuidwesten wind.

Gert en Jeroen: cool hooded birder


Nieuwe soort binnen, maar fotografisch redelijk verdrietig natuurlijk. Gewoon net te ver weg. Op dam horen we dat er ondertussen een Velduil in beeld is op de plek waar we net (niet) vandaan komen. We gaan terug, maar niet voordat we eerst de Sneeuwgors, die aan de andere kant van de dam zit, en de Zwarte Rotgans bij Scharendijke opzoeken. Voor Gert is de gans een nieuwe soort, voor mij zijn ze allebei nieuw om te platen.

De Zwarte Rotgans, in een groep gewone Rotganzen en Brandganzen, zit ook al wat ver weg, maar de Sneeuwgors laat zich vanuit de auto goed vastleggen. We moeten nogal zoeken naar die groep ganzen, en treffen aan de kust nog een mooi groepje Grote Sterns, in gezelschap van een stel Kokmeeuwen en Scholeksters. Het levert een paar aardige foto's op.

We gaan dus terug naar Haamstede. Vlak bij de plek waar de uil moet zitten treffen we nog een Ruigpootbuizerd die aardig in de buurt komt. Mooie bijvangst!


Met talloze Buizerds, Blauwe Kieken, Torenvalken; al met al een aardige roofvogelshow. En dan moet de uil nog komen.
Ik parkeer mijn auto vlak naast de dijk bij de Plompe Toren, en kijk recht in de gele ogen van de Velduil. Prachtig! Ik heb er jaren over gedaan om er één te vinden, het heeft nog een jaar gekost om een fatsoenlijke foto van dit geweldige uiltje te maken. Het kost wel wat sluipen en kruipen omdat de uil redelijk diep in het gras van de dijk zit wat het scherpstellen niet makkelijk maakt. Maar, oordeel zelf, veel beter (en dichterbij) zal het niet worden. Een overdaad (die niet schaadt!):
Dit is een geweldige dag! We huppelen in mijn uilenmobiel, waaronder nu de door Simone ontworpen velgen met winterrubber liggen, naar huis. Bijna 500 plaatjes uitzoeken: Foto's ontwikkelen is niet vaak zo leuk!

6 opmerkingen:

Fred Klootwijk zei

Hoi Paul,

Zo dat was een topdag...500 plaatjes vind ik nog weinig voor zoveel mooie soorten...geweldig.
Die uil is echt mooi....maar sluipen door het gras? waren er zeker geen andere vogelaars of zagen ze je niet gaan...ik durf geen stap te doen als er profs bij staan met een scoop. Die gors is ook top...was een goede beslissing om vandaag te gaan....nu nog naar de HOP..hahaha daar zij echter de beste plaatjes al van gemaakt..die van Roely Bos (wie is dat?maakt vaak mooie foto's) waren erg mooi...maar het is volgens mij gewoon onze zelfde Amsterdamse HOP...hahaha

Tot ziens Paul

p.s.
Blijf veel plaatjes plaatsen vind ik leuk...doe ik ook altijd...gewoon kinderlijke enthousiasme

Fred

Maria zei

Hey Paul,
Wat heb je weer een superdag. Die sneeuwgors is super en het wort steeds leuker,je weet ons wel lekker door het verhaal mee te nemen naar die adembenemende UIL! Wat is die mooi geplaat. Mooie interactie tussen jullie.
Groet Maria

Anoniem zei

Hoi Paul,
Wederom prachtige foto's! Duidelijk een voorbeeld van een geslaagde vogeldag.
Groeten,
Paul van Agthoven

RVDaalen zei

Wat een heerlijke foto's laat je hier zien zeg. Erg fraai, en een lust voor het oog. Sneeuwgors, Velduil, had ze graag zelf gemaakt. :-)

Gr,

Remco

Marianne zei

Mooie velduil heb je meegepikt naast de zwarte zeekoet en de sneeuwgorsjes (een van mijn lievelingen). Ik lees dat je je tijgertechniek nog steeds toepast. Het blijft een goede tactiek!
Tot in 't veld.

Marianne

Roely Bos zei

Dank je wel Fred, voor je compliment :-)) !

Groeten uit het Amsterdamse,
Roely Bos