zondag 1 juli 2012

Sprookjes

Ondanks het winderige weer rijd ik vandaag met Frans en Maria van Antwerpen Brabant in om een stel nieuwe soorten libellen te scoren voor kenner Maria. Rond Kampina zijn voor haar vijf nieuwe soorten te halen. Frans en ik mogen mee als ballast.


Eerst even naar de Oeteldonken want broer en zus "moeten" de Geelgors nog. Dat lukt, net als een Grasmus die rupsen naar het nest sjouwt. De altijd aanwezige Grauwe Klauwieren zijn niet te vinden.

We verdwalen lelijk, en dat levert dan weer winst op bij een vennetje waar we anders nooit waren geweest. We treffen Zonnedauw en een scala aan vlinders en libellen. Met de Blauwe Breedscheenjuffer als nieuwe soort voor ons allen en de Sint Jansvlinder als nieuwe vlinder voor mij.
Door naar Smalbroeken voor de Beekjuffers die voor de titel zorgen. Ik blijf ze fantastisch vinden. Het leukste nieuws bestaat uit twee nieuwe vlinders, voor mij dan: het Koevinkje -waarvan er wel honderd rondvliegen- en de meer zeldzame Kleine IJsvogelvlinder. We komen dus niet aan onze nieuwe soorten; de wind trekt aan en de zon verdwijnt steeds meer. We vinden nog wel een keur aan insecten waarvan ik de naam nog eens moet opzoeken. Ook zet ik nog wat libellen op de Waarnemingen-site in de hoop er nog een naam bij te vinden. Maria heeft beloofd ook nog even haar boeken te checken. Zodra ik het weet, zal ik de namen opnemen....

Bruinrode Heidelibel
Watersnuffel
Blauwe Breedscheenjuffer, maar dan niet blauw. Lastige beesten!
Gewoon Spitskopje
Lantaartje
Groot Populierenhaantje, een soort reuzen Lieveheersbeestje
Lege larf van een .........


4 opmerkingen:

Maria zei

Leuk libelle/vogel-uitje was het!
Veel gezien en ook voor mij diverse nieuwe soorten.Alles heb ik op naam. Helaas de Bosbeek was toch een Weidebeek.
Het lag gewoon aan de zon, die er nauwelijks was en de harde wind.
Je hebt prachtige foto's gemaakt!
Groet, Maria

Maria zei

Aanvulling:
de juffer boven je gewone spitskopje is ook een Blauwe Breedscheenjuffer, logisch ....ze is bruin:)
En het huidje is van de Grote keizerlibel (mogelijk van het expl. die we hebben zien vliegen daar!
groet,
Maria

Frans zei

Mooie foto's Paul en wat een leuke dag was het amen met jou en mijn zus. Ik heb ervan genoten.

Marianne De Vogelkijker zei

Net al Maria's blog gelezen over jullie uitje. Mooi gebied daar hè, en genoeg te vinden. Maar ook groot genoeg om te verdwalen.... Die libellende weet ik alles van, kleurtjes of juist niet, maar dat houdt het spannend. Leuk dat je de Kleine Ijsvogelvlinder aan je lijst kan toevoegen!

Groetjes,
Marianne