vrijdag 29 juni 2012

Inhaalslag


Ja? Wat mot dat?
Ik was al van plan om toch de Slangenarend te gaan doen, maar toen gisteren mijn waarneming van juli vorig jaar een verkeerde foto bleek te bevatten, was de motivatie gelijk helemaal toppie. Dus sta ik tegen de middag op de hei van het Dwingelderveld.
Veldleeuwerikken, Gras- en Boompiepers en een enorm aantal Roodborsttapuiten vliegen om me heen. In de bomen een Koekoek en een roepende Wielewaal. De Koekoek kan ik vinden, de ander niet.
Rovers genoeg in dit gebied. Laag overwapperende Bruine Kiekendieven, met daartussen een exemplaar met gekleurde schildjes in de vleugels, die ik alleen ken van de Grauwe Kieken. En in de verte Buizerds die een Arend achtervolgen. Op een andere plek valt een Buizerd een boom aan, waarin ik later een bijna witte Slangenarend ontdek. Allemaal goed te zien door de telescoop, maar voor de foto echt te ver. Ik maak sowieso bijna geen foto's; het is een prachtig uitgestrekt gebied waardoor alles de afstand houdt. In de verte zie ik een kijkscherm, en vlak daarvoor zit een Kraanvogel. Dus fiets ik -in de regen- terug naar de auto (ik gebruik voor het eerst mijn tweedehands vouwfiets!) en rijd om het gebied heen naar wat een kijkhut blijkt te zijn. 


De Kraanvogel vind ik niet terug. Ondertussen is wel de zon doorgebroken, wat bevorderlijk is voor het vliegen van rovers (zie bericht over de Vale Gier....).
In de hut een tafereel dat ik wel vaker meemaak; jonge Boerenzwaluwen schreeuwen om eten, dat dan ook schuchter wordt bezorgd als de ouders wat aan mijn aanwezigheid zijn gewend. Ze houden me wel scherp in de gaten.
In de lucht gaat het inderdaad los: twee grote arenden vliegen het beeld in en beginnen een speels stoeipartijtje, op een paar honderd meter afstand. Te ver natuurlijk voor mooie vogelfoto's, maar het tafereel is fantastisch om te zien. Er zijn er maar twee in Nederland, en die dan samen zo in beeld krijgen is (voor mij in elk geval) een cadeau.De vogels draaien om elkaar heen zoals ook Buizerds en Kiekendieven wel doen. Ondanks het geschreeuw en de opengesperde klauwen én snavels lijkt het een spel tussen jonge vogels.Opgelucht dat het toch is gelukt een foto te maken van een Slangenarend, maak ik nog wat plaatjes van de bewoners van de hut. Behalve de Zwaluwen huist er ook een Witte Kwikstaart die nog bezig is met de nieuwbouw. Op de Davidsplassen zwemmen een paar Dodaars en een beste groep Geoorde Futen.


Ik fiets terug naar mijn auto, en tref onderweg de familie Van Der Meer, zo maar in het wild hier in Drenthe. Peter heeft de stoeipartij ook gezien, en is er net zo verbaasd over als ik. 
De familie trekt verder naar het Noorden, ik ga weer naar huis. Het foutje is wat mij betreft meer dan goedgemaakt!

1 opmerking:

Maria zei

Je vertelde er al over...wat een succes, adembenemend!
En de hutbewoners zijn ook heel gaaf!!
groet,
Maria