zaterdag 16 juni 2012

Libellenles

Het lijkt een dyslectische titel, maar dat is niet zo: Ik heb mij vandaag laten bijscholen door Maria van Antwerpen in de edele kunst van het herkennen van Libellen. Hard nodig, want doorgaans krijg ik op Waarneming.nl een partij commentaar op mijn meldingen.

Daar zat wel eens een hele grote Libel
Nadat ik tijdens het uitlaten van de hond eindelijk weer eens twee Steenuilen vind, rijd ik naar de polder Haarrijn om op zoek te gaan naar de Bruine Korenbout en de Bruine Glazenmaker. Maria praat mij eerst bij want ik heb geen idee waar ik naar zoek.

Het is een beetje bewolkt dus er vliegt nog niet heel veel. Wel vinden we massa's Lantaartjes, Variabele Waterjuffers, Grote Roodoogjuffers en een stel Watersnuffels. Een maatje groter zijn de Viervlekken, Grote Keizerlibel, Vroege Glazenmakers en de Gewone Oeverlibellen. Maria leert me hoe ik behoedzaam heel dicht bij de beestjes kan komen. Nuttige les, want ik heb alleen de 100 mm macrolens bij me.

Die gebruik ik ook voor de bijvangst. Rupsjes, Schorpioenvliegen en nog een heel stel zweefvliegen (waarbij Maria me vertelt dat er 420 soorten van bestaan, dus we brengen die maar niet op naam).  Je zou er wel kriebels van krijgen.


We vinden de zeldzame Bruine Korenbout, die dus niet bruin is. Dat is om het lekker makkelijk te maken. Het lukt om van dichtbij plaatjes te maken, eerst van een mannetje, later ook van een vrouwtje dat gelukkig wel bruin is. Het typerende zwarte neusje en de hemelsblauwe ogen komen er aardig op.

We zien de Bruine Glazenmaker kort vliegen, maar op de foto zetten lukt niet. Jammer, want het zou een mooi bewijs zijn; deze soort is in dit deel van het land nog niet gezien dit jaar.
Ik concentreer me een poosje op de ogen van de Gewone Oeverlibel, gewoon omdat het vrij lastig is zo dichtbij te komen dat de facetogen mooi zichtbaar zijn op de foto. Vooral de dames blijken aardig mee te werken.

Trio Gewone OeverlibellenTerwijl ik hier mee bezig ben, lijkt het of Maria me ergens op wijst. Dat is niet zo; Maria probeert een Vroege Glazenmaker uit te nodigen om op haar vinger te gaan zitten. Een kolderiek idee, en het lukt ook niet. Wel een leuk gezicht....


Na een uur of twee door het gras kruipen, geven we het op. Erg leerzaam, zo'n excursie. Op het blog van Maria staat vast een andere versie van dit verhaal...

Libellen zoeken is een serieuze zaak (foto:Maria van Antwerpen)


6 opmerkingen:

Huib zei

Mooie foto's van libellen, maar ook die van Maria.

Incanto Images Fotografie zei

Wat heb je een super excursie gehad, prachtige foto's en goede info. Mag je vaker doen..

Groetjes Von

Maria zei

Goed gelukt!
Superfoto's, van de beestjes dan!
Die OGEN, heel gaaf.
Datje mij er nou ook zo gekleurd op hebt gezet...oeps,
maar, het was heel gezellig hoor,
Groet,
Maria

Marianne De Vogelkijker zei

Ha Paul,

Het was vast gezellig samen met Maria. Ze staat mooi op de foto maar de facetoogfoto is super! De Bruine Korenbout, zowel man als vrouw, goed gedaan! Die libellen blijven lastig en ach, we doen het er maar bij tenslotte. En voor bijvangst was het toch een heel succesvol dagje lijkt me.

Groetjes,
Marianne

P.S. Leuke foto van de Gaai, die is echt wel ondersteboven van jullie voer.

Maria zei

Hoi Paul,
Het was gewoon heel leuk!
Super dat je zowel de man als de vrouw bruine korenbout hebt nu.
Gelijk het hele soort. (de knal oranje versie houd je tegoed!)
groet,
Maria
(gooi je voor mij het verwijderde bericht nog in de prullebak?)

Loes Belovics zei

Leuk hoor, zo'n libellenles, die wil ik ook wel, want al die soorten herken ik ook niet.
Enfin, hier leer ik toch wel weer wat over korenbouten, ga ook maar eens op zoek...
Goetjes
Loes