donderdag 28 juni 2012

Zomer

Eén dag zomer! En nog zat verlofdagen. Mooie combinatie, al heb ik even moeite met kiezen. Zal ik naar Drenthe voor een plaat van de Slangenarend, of toch naar het westen voor Baardmannetjes?
Best lastig, want met de roofvogels heb ik deze week niet zo'n geluk, en de Baardmannetjes zitten in deze tijd nogal verstopt.


Ik rijd naar Vlaardingen, naar een geheime plek die iedere vogelaar wel kent. Gisteren maakte Frans van Antwerpen -de broer van- nog mooie plaatjes van Baardmannen (of Baardmannetjes, het mag allebei), en die wil ik ook! En dat is inderdaad makkelijker gezegd dan gedaan.

Een stel Grote Keizerlibellen begroeten mij bij de toegang tot het gebied. Je kunt 'm maar op de foto hebben! Verder is er niemand in het gebied, heerlijk rustig. Ik schuifel op mijn gemak rond en stuit op van alles, Baardmannen incluis. Op de foto zetten is echter in het rietgebied heel lastig, en de vogels zijn ook met een paar seconden weg.

Erg leuk zijn de jonge Blauwborsten; een jas als een Rietgors maar met een rood staartje. Ze willen alleen niet op de foto.
Verder veel Kleine Karekieten, Rietzangers, Rietgorzen en Fitissen. En nog een vogel die zo verfomfaaid is dat ik niet meer weet wat het is. Ik denk een vrouwtje Blauwborst, maar het kan ook zo maar een Karekiet zijn.

In de lucht patrouilleren Buizerden en een koppel Bruine Kiekendieven. Helpt ook niet als je kleine vogeltjes zoekt... Een volwassen mannetje is wel een machtig gezicht.

Het weer is warm, maar begint steeds drukkender te worden. Daarbij heb ik mijn water in de auto laten liggen. Ik ga hier dus weg, en rijd naar Hoek van Holland om even de Huiskraaien mee te pikken.
Kijk, dat is een makkie. In de buurt van de viskraam is er altijd wel één te vinden. Blijft toch speciaal: deze soort komt voor in India en Hoek van Holland!En de Baardmannetjes? Ik heb er minstens zes gezien, de meeste jonkies, twee zaten lang genoeg stil voor een foto, er is er één redelijk gelukt. Niet zo mooi als die van Frans, maar wel helemaal zelf in dorstige staat onder de brandende zon gemaakt, terwijl ik helemaal lek werd geprikt door allerlei vliegend onheil (een tip: rits in warm weer niet je broekspijpen af in een moeras, daar krijg je spijt van).


2 opmerkingen:

Maria zei

Whow! Toch een hele mooie dag met mooie foto's hoor! Ik weet ook precies waar die jonkies baardman zitten...maar had geen tijd en vorige keer kreeg ik ook de adults niet op de foto.
Je ga meteen de link van je blog naar mijn broer sturen, want dat vind ie leuk natuurlijk.
groet, Maria

Oscar Balm zei

Bedankt voor de tip :)
Ik wilde al heel lang de Baardman op mijn lijst hebben en nu is dat eindelijk gelukt.
Prachtig gezicht een stuk of 10 van die jonge mannetjes die aan het fourageren zijn.

Overigens komt de Huiskraai wel op meer plekken voor.
Op Zanzibar bijvoorbeeld. Daar werden ze steeds uit de eettent van het resort weggejaagd.