zondag 6 november 2011

Rondje Noordzee

Ik vertrek zaterdag rond het middaguur naar Den Helder, van waaruit ik morgen op een boot naar het Nederlands Continentaal Plat vaar om voor de laatste keer de zeevogels bij te spijkeren. Maar eerst naar de kust bij Den Helder, de Waddenkust.


Duizenden strandlopers glimmen me tegemoet: Zilver- en Goudplevieren, Bonte Strandlopers en tientallen Kanoeten. Daartussen Wulpen en Bergeenden. Nooit zag ik zoveel vogels bij elkaar op het wad.

Daarna even naar de Noordzeekust. Steenlopers en Eiders, en veel Rotganzen. Op het strand een paar Drieteenstrandlopers die heen en weer rennen. Blijft leuk. Ik blijf tot de zon prachtig ondergaat en slaap heerlijk in Hotel Woud, vlak bij de haven.De waardin staat extra vroeg voor me op, kookt een eitje voor me, en zwaait me uit. Om acht uur vertrekt de Hendrik Karssen richting het NCP.
Nico, weer opgeknapt..
Het begint met de ontmoeting met Nico Feller, een oud-collega (want hij mocht nog wel met VUT). Ook Ruud van Beusekom is aan boord, een kenner van meeuwen en ander zeespul. Dus, gezellig en de hulp is verzorgd. De Vogelbescherming, waar jullie allemaal lid van dienen te zijn, is de organisator van deze tocht.


De eerste uren zie ik meer zieke mensen dan bijzondere soorten vogels. Het waait een windkracht vier, en dat is voldoende om de boot flink te laten schommelen. Dus lastig foto's maken, ook omdat het wat druilerig weer is. Ik moet naar de ISO 800 om niet alles bewogen op de foto te krijgen, en dat dan ook nog met de oude Canon 40d. Maar, het komt goed.
Golfjes?

Ik deel wat pillen uit tegen de zeeziekte, maar heb ze zelf gelukkig niet nodig.
Tegen het middaguur hebben we zelfs nog geen Jager gezien, en Zeekoeten en Jan-van-genten had ik al. Ruud maakt me duidelijk dat Stormvogels echt al vertrokken zijn. Ik ben eigenlijk de hoop al kwijt als er plots een Kleine Alk op zee drijft. Nieuwe soort! De plaatjes zijn bagger, maar het is een bewijs. Later vliegen er nog twee van die mini-pinguins voorbij, maar dat plaatje mis ik ook.Vervolgens gaat het los, vlak nadat de boot draait om de terugweg aan te gaan: Een stel Middelste Jagers vallen de Drieteenmeeuwen, Pontische Meeuwen en Dwergmeeuwen aan die zich achter de boot verzamelen, samen met de Mantel-, Storm- en Kokmeeuwen. De jonge Jan-van-genten duiken spectaculair naar de vis die van de boot gaat. Ik probeer wel een uur om dat vast te leggen, maar steeds ben ik te vroeg of te laat voor het moment waarop de acrobaten het water raken. Dan zie je dus dit:

Plons, te laat dus....
Grote Jagers melden zich, en de meeuwen vechten om de prooi. De Jagers winnen lang niet altijd.
Ik doe mijn best de jonge Drieteenmeeuwen op de plaat te krijgen. Ze zijn zo mooi met de zwarte "V" op de vleugels. Plots vliegt er een grijs exemplaar door het beeld. Vorkstaartmeeuw!!!!  Vorige week nog nieuw voor me zonder plaat, nu heb ik een half uurtje om het vliegensvlugge meeuwtje vast te leggen. Niet makkelijk, met de kramp in mijn vingers, maar....het lukt.

Dwergmeeuw
Jonge Drieteenmeeuw
Vorkstaartmeeuw De meeuw verdwijnt even onverwachts als hij kwam. We zijn al een eind op weg naar de haven, en vermaken ons nog wat met de Jan-van-genten en meeuwen die met de boot meevliegen. Het begon allemaal wat slapjes, maar wat een lekker dagje! Volgende keer graag een beetje vroeger in het seizoen, maar zeker aan te raden.


Het verslag van de zeevogelexcursie door de Vogelbescherming vind je hier.

7 opmerkingen:

RVDaalen zei

Mooie beelden, vooral die mee-vliegbeelden van de JvG o.a.

Groeten,

Remco

Nico Feller zei

Hoi Paul, ja het was een zeer bijzondere vogeldag op 6 nov. Ik ben zeer onder de indruk van de mooie foto's, klasse. Ook de site ziet er mooi verzorgd uit, groeten uit Houten, Nico

Incanto Images Fotografie zei

Wat lijkt me dat een super ervaring, zeker om de JvG te zien. Maar volgens mij was je zelf bij andere vogels enthousiaster, gelukkig kon je de pillen uitdelen..;-)

Groetjes Von

Fred Klootwijk zei

Doe is gewoon..fuut, roodborst en eend...nou dat heeft niet lang geduurd....
prachtige platen het moet een topdag geweest zijn.

Fred

Anoniem zei

Hoi Paul,
geweldige foto's !!!
groeten Huib

Maria zei

Superdag hoor en die Vorkstaart is een plaatje!
Natuurlijk, die Jan van Gent zo voor je snuffer is ook prachig.
Je hebt weer mooie toppertjes in je Blog gezet.
groet, Maria

Pascal Wink zei

Paul, waarschijnlijk wist je het al, maar om verwarring te voorkomen (de aanhef heeft het over grote jagers): die tweede jager is een juveniele middelste. Op mijn blog staan ook een paar foto's van een dergelijke vogel (van een andere pelagic). Helaas niet van mezelf.

Groet,
Pascal

By the way, er is nog wat discussie over de tjif.