maandag 16 juni 2014

Knutjes

We zijn weer onderweg naar Nederland na een heerlijk weekje Noorwegen. Gert en Anja Vonk hebben Cathy en mij een groot deel van Telemark laten zien, rond het Nissedal. Gert en Anja hebben een passie voor Noorwegen waarmee wij graag eens kennis maken.


De haven van Hirtshals
Vanuit de prachtige hut -zo noemen de Noren een villa blijkbaar- maken we tochten door de uitgestrekte wouden waarbij we talloze meren en grote brokken graniet tegenkomen. We beklimmen het een en ander in de omgeving van Treungen waarbij mijn conditie weer eens ontoereikend blijkt. Maar het is prachtig als je op hoogte komt!
Natuurlijk heb ik fotospullen bij me waarmee ik de omgeving vastleg, en verder alles wat beweegt. Toch is vogelen hier best lastig door de uitgestrektheid van het land.

Ons plekje in Noorwegen
Waterzakken, maar één keer kunnen zien deze week
Witte Kwik
Ik gok Zilveren Maan
Rond het huis vliegen Bonte Vliegenvangers en Fitissen. Spechten te over maar lastig te zien. Overal waar we rijden vliegen de Witte Kwikken en de Kramsvogels op. De vogels zijn hier duidelijk wat schuwer dan bij ons.

De enige Eland die we te zien krijgen...
Tijdens de wandelingen treffen we een aardige Noor die we uithoren over de Auerhoenen die hier ergens moeten zitten, maar de man vertelt vooral het verhaal van zijn jagende (alle Noren lijken te jagen en te vissen) grootvader die in 1920 de laatste beer schoot. Trots toont hij zijn jagershonk met wapens, foto's en ski-monumenten. Hij laat ons wel een verblijfplaats van een Korhoen zien, aan de muur in de woonkamer…. De Auerhoen vinden we niet (alhoewel Anja en Cathy wel een hen zien tijdens hun wandeling vlakbij het huis…).

En de enige Korhoen, zoals Noren beesten graag zien...

Parelduiker
We bezoeken kennissen, Nederlanders (beter: Rotterdammers) Gerard en Jeanette die hier nu twaalf jaar wonen. Hun optrek met gasten-verblijven ligt midden in het bos, uitkijkend op een berg waarboven een Steenarend zou vliegen. Niet gezien, al is ie er vaak volgens Gerard, die ook vaak Elanden ziet.
Een tochtje met ons levert echter niets op. Zelf vinden we Reeën en Lemmingen, en Jeanette, die als creatief brein de omgeving naar haar hand zet, heeft op haar boerderij een nest Grauwe Vliegenvangers en wat aanloop van Eekhoorns. Qua "grootwild" hebben we het dan wel gehad, als is de hond van de familie ook indrukwekkend: een gekruiste wolf bewaakt hier de boel tot schrik van de lokale bevolking, en blijkt een knuffelaar.

Kunst van "Crea-Jeanette"
Veel Beversporen, maar geen Bever
In de tuin van Gerard en Jeanette
Brilduikerfamilie 
Prachtig weer in Kragerø

Zulk mooi weer!

Paapjes
Waar je lekker kunt zwemmen, volgens Gert "the Bomb" Vonk


Bomen hebben hier weinig nodig
Een lieverd, deze wolf/herder
In dit deel van Noorwegen komt dus van alles voor, maar zie het maar te vinden! Parelduikers in zomerkleed lukken nog wel, en een Brilduikermoeder met jongen. In Nederland niet te vinden, hier wel. Een Waterspreeuw houdt ons een poosje zoet en er zitten hier verrassend veel Oeverlopers in de bergmeren. Geelgorzen en Grauwe Vliegenvangers zijn ook nog wel te doen maar voor de grote hoenders moet je niet in juni komen. We vlinderen dus maar wat bij wat een paar Groentjes en de bij ons zeer zeldzame Zilveren Maan oplevert. Een Kuifmees poseert bij de pont van Gerard een poosje lekker voor de foto: mooi beestje.

We hebben acht dagen fantastisch weer wat voor mij onverwacht is. Rond de vijfentwintig graden en het wordt maar niet donker. Windstil ook, en dat levert een plaag aan Knutjes (speek uit Knoetjes), muggen van minder dan 2 millimeter klein die venijnig bijten.

Drieteenmeeuwen
Kuifleeuwerikken zijn ook in Denemarken heel zeldzaam
Goed, we zijn weer onderweg door Denemarken waar we op de heenreis nog de laatste twee Kuifleeuwerikken hebben opgezocht. En op de boot heen en weer pakken we een stuk of tien Noordse Stormvogels mee en in de haven blijken Drieteenmeeuwen te broeden. Al met al een aardige vakantielijst die ik zeker nog eens wil aanscherpen in het schitterende Noorwegen.

De villa, en het uitzicht in het midden van de nacht
In juni wordt het niet meer donker hier

Dank aan Gert en Anja voor de heerlijke week in het prachtige Noorwegen. Mocht u als lezer interesse hebben in de door ons bezochte plekken of de villa willen huren, neem dan gerust even contact op met Gert of mij.

3 opmerkingen:

Maria zei

Wow indrukwekkend tripje! En gezellig zo te zien.
Mooi die foto met waterzakken en de laatste met maan ook schitterend.
De kuifmees en Kuifleeuwerik, top! Eekhoorn en gevaarlijk uitziende waak-wolf allebei leuk en lief.
De landschapsfoto's geven en goed beeld waar jullie uitgehangen hebben: niet slecht ;-)
groetjes,
Maria

Huib zei

Mooie omgeving. Prachtig land om van de natuur te genieten.
Scherpe plaatjes van de Vliegenvanger en Kuifmees

Jowan zei

Prachtig land en ondanks de jagers valt er nog veel te zien.

gr jowan