zondag 22 juni 2014

Platbuik

Het is rustig met vogels, en dan is deze zomerse zondag prima om te vlinderen. In Soesterberg vliegt een soort die ik al een paar jaar probeer te vinden: het Geelsprietdikkopje. Niet te verwarren met het Zwartsprietdikkopje of het Groot Dikkopje… De verschillen zijn miniem en zitten 'm in de geurstreep (een streep over de vleugel) en in de kleur van de sprietjes, natuurlijk.


Cathy -met verrekijker!-  en de hond mogen mee. Terwijl zij lekker wandelen kam ik de hei en de braam af. Voor het eerst dit jaar heb ik mijn macrolens weer eens op de camera geschroefd en zo zit ik op mijn knieën tussen de struiken. De scherpte van de lens en het mooie weer maken dat het weer erg leuk is om zo bezig te zijn.


Hooibeestje
Geelsprietdikkopje

Bladluizen met melkende mieren
Kleine Vuurvlinder
Zuringspanner
Groot Dikkopje
Zwartsprietdikkopje
Gehakkelde Aurelia
Nadat ik de drie soorten Dikkopjes en nog wat andere vlinders op de plaat heb gezet, struin ik de struiken af naar de Zandhagedis die ik ondertussen al een paar keer heb gehoord. Ik vind een stuk of tien van deze best wel forse hagedissen die rustig in het zonnetje zitten en goed te benaderen zijn als je maar rustig aan doet.Op weg naar de auto vliegt plots een Platbuik door mijn beeld: ook een soort die ik nog nooit goed heb kunnen fotograferen. Ik ga er rustig voor zitten totdat het jonge mannetje in mijn buurt komt zitten. Door opnieuw heel rustig dichterbij te kruipen lukt het de Korenbout tot op twintig centimeter te naderen.

Tot heel dichtbij.


We laden de hond weer in en gaan tevreden aan de koffie. Wat een leuk uitstapje

2 opmerkingen:

Huib zei

Wat is de natuur toch mooi en prachtig al die kleine details bij zo'n beestje.

Maria zei

Héé Paul, Ik zie het voor me slow motion dichterbij! Mooie close-ups van de Platbuik ! Een zandhagedis zien, en liefst op de foto, is nog een droomwens van me.
Van de dikkopjes, prima op de foto, is het wel verwarrend dat het zwartsprietje dan weer gele sprietjes lijkt te hebben....;-) Lastige beestjes. Al met al nog een kriebelige sessie. Lag je lekker tussen de braamdoorntjes en de mieren?
Maar leuke blog hoor.
groetjes,
Maria