zaterdag 9 april 2016

Pensionados

Voor de eerste keer dit jaar doe ik een rondje Groene Jonker, in de hoop alvast wat zangertjes te fotograferen, voordat ze het nest op gaan. Het is lekker weer, maar de wind is waarschijnlijk net effies te sterk; de Blauwborsten en de Rietzangers blijven laag in het riet, en de eerste Snor van het jaar hoor ik wel, maar zie ik niet.Ik moet de boodschappen nog doen, dus stuur richting huis. Maar dan piept Kees Janmaat, de eerste vroeguittreder van vandaag: Vier Koereigers bij Wilnis. Nou heb ik deze week nog een Koereiger gezien, maar VIER! Ik sla linksaf en rijd naar de plek waar inderdaad vier van die kleine reigertjes in een weiland zitten. Ver weg, en vliegerig. Bang voor Buizerds. Maar toch........


En dan naar huis..... Ik ben op de terugweg van de boodschappen als Maria van Antwerpen, de tweede regiogenoot die vanwege de leeftijd veel tijd aan vogelen mag besteden, een Duiker piept vanaf de Haarrijnse Plas.
Mijn dochter pakt uit, en ik spoed mij naar Vleuten. Ondertussen bevestigen verschillende vogelaars de waarneming van Maria als IJsduiker, een grote duiker die voornamelijk in Noord-Amerika en IJsland voorkomt, en die af en toe in Nederland opduikt. En nu dus (voor de tweede keer) in onze regio!
Als ik aankom, samen met nog wat regiolui, zwemt de IJsduiker nog ver weg. Maar....langzaam komt de vogel al duikend onze kant op.


Ik ga aan de kant van de plas staan wachten tot de vogel, die steeds maar weer kreeften opduikt, dichterbij komt. Ondertussen geniet ik van een voorbij zwemmende Geoorde Fuut in zomerkleed.Uiteindelijk vist de IJsduiker op korte afstand voor mij, en de zon breekt even door. Dat is een gelukkige en gezellige zaterdagmiddag!

We meppen Maria nog even vriendelijk op de schouders! Wat een leuke vondst voor ons binnenland!


2 opmerkingen:

Marianne De Vogelkijker zei

Supergaaf zijn ze geworden Paul. Mooi met die kreeften, wat een vreetzak was het. De Geoorde fuut staat ook fraai op de plaat!

Gelukkig hebben we pensionados in de regio die mooie dingen voor ons vinden maar een klein beetje jaloers ben ik wel op die vogelende 'oudjes' ;-).

Maria zei

Top Paul, wat had je een fijne zaterdag. Die had ik ook ;-)))
groetjes,
Maria