zondag 1 maart 2015

Zijwind

Het weer ziet er van binnen uit lekker uit. Op pad. Via Maria van Antwerpen hoorde ik dat mijn lijst van de Utrechtse Vogelwacht wat te wensen overlaat. En dus ga ik naar de Kleine Geelpootruiter bij Everdingen want dat is toch wel een heel bijzondere voor die lijst!
Ik tref Ton de Groot, regiegenoot van het Stichtse, die mij de vogel wijst en door zijn telescoop kijk ik even naar de steltloper op afstand. Dat wordt geen plaat. Te ver weg en het stormt op de Lekdijk.Samen met Ton en oude vriend Frank Coenjaerts rijd ik naar IJsselstein waar op een volgens vogelaarsgeheim verborgen plek een stel uilen roest, in een woonwijk. Vogelaarsgeheim, want er staat een mannetje of tien.... In de bomen in een tuin zitten inderdaad zes Velduilen en vijf Ransuilen. Bijzonder! Eén Velduil poseert vrij terwijl de andere uilen zich verdekt opstellen. Aan de wapperende veren kun je zien dat het ook hier lekker doorwaait.
De volgende bestemming is het Doove Gat bij Haastrecht waar Bonte Strandlopers moeten zitten. Ik stop even bij Polsbroekerdam om dat even te genieten van de enorme groep Grutto's die daar sinds een paar dagen zit. En dan door naar Haastrecht waar bij het begin van het gebied een mannetje Roodborsttapuit op een paaltje zit. Wat een mooi vogeltje! Het hipt steeds een paaltje verder en gaat op een paar meter afstand in het riet mij nieuwsgierig aan zitten kijken. Ik ga er rustig bij zitten en maak plaatjes.
Ook hier raast de wind stevig door. Het zorgt voor mooie Hollandse beelden in de lucht. Ik maak voor de verandering plaatjes van het landschap en de rondvliegende Wulpen. De "Bontjes" komen niet in beeld.
Tijd voor de koffie, al rijd ik nog even naar "onze" Ransuilen in Ouderwater. Het worden al minder exemplaren maar het lukt een duttende uil op de foto te zetten.


Tussen Waarder en Woerden schiet een volwassen Smelleken mij voorbij. Ik kan langs de smalle weg niet snel genoeg parkeren en verlies de vogel uit het oog. Jammer, maar wat een fijn dagje!

6 opmerkingen:

Unknown zei

Hoi Paul, leuk dat je door de polders heen bent gereden. Ik kon helaas niet. Maar zag het op Waarneming en heb ff mijn blog bijgewerkt. Is het misschien mogelijk dat je me de geheime plek voor de Velduilen kan geven? dat zou prachtig zijn ik ben al in de Eempolder geweest en ook bij Polsbroek en omgeving maar het lukte me steeds niet. Ook mooi dat je Ton de groot gesproeken hebt, die heb ik gesproken in de Monfraque waar hij ons op een Woudaap en Moorse Nachtzwaluw heeft gewezen. Hopelijk hoor ik van je, groeten, Nico

PW Fotografie zei

Dag Nico,

Ik ben geen verrader!

Maria zei

Je hebt er zeker een mooie dag van gemaakt!!! Jaloersmakende mooie platen van de uilen en zeker niet in de laatste plaats van dit beeldschone roodborst-in-de-wind-tapuitje! ( ik had graag naast je gestaan) Je laatste foto van de molen aan het water is ook al een juweeltje!
Je was iets eerder bij de Kleine Geelpoot, maar wat een mooi beestje hè?
groetjes,
Maria

Marianne De Vogelkijker zei

Lieve Paul,

Ik had net een heel verhaal geschreven over deze fan-tas-tische blog met Velduil- en robotapfoto's, zegt de laptop: bekijk het maar. Wij hebben de kleine geelpoot ook mooi gezien maar je stormde inderdaad de dijk af maar wel erg mooie gele pootjes in het zonnetje.

Maar goed, wist jij al dat ik heel goed ben in het bewaren van geheimen? Zo niet, vraag Kees J.!

Groetjes,
Marianne

PW Fotografie zei

Het verhaal houd ik tegoed? En ja, de haat over het verstoppen van die waterhoentjes is legendarisch....

Sander zei

Beste Paul,
wat een mooie blog heb je! Ik heb hem bekeken en je maakt prachtige foto's met leuke verhalen erbij. Ik vind het extra leuk omdat ik in de buurt woon en de gebieden waar je komt ook vaak ken. Ik heb je trouwens een keer ontmoet bij de sita in Alphen ad Rijn op zoek naar de kleine burgemeester. (je kende Peter Paul, een vogelvriend van me). Ik blijf je blog zeker volgen! Zelf blog ik ook sinds een aantal maanden op www.inspiratievogel.blogspot.nl met een hartelijke vogelgroet Sander