maandag 20 augustus 2012

Glazenmaker

Heel suf vergeet ik op deze laatste vakantiedag mijn statief als ik ga zoeken naar de Groene Glazenmaker bij de natuurplas. Met de 400 millimeter en de macrolens geen goede zet.


Gisteren trof ik Pascal Wink op een terras. We hebben elkaar een poosje niet gezien en dus kletsen we even bij, waarbij Pascal vertelt over zijn ontdekking: Groene Glazenmakers in Woerden! Vandaag nog tijd om daar even achteraan te gaan; de hond moet toch uit....
Na een verschrikte Fazantenhen, veel Paardenbijters, wat Grote Keizerlibellen, Bruine Glazenmakers en Vroege Glazenmakers -die niet allemaal op de plaat komen- tref ik Herman van der Klis. Ook hij is afgekomen op de melding van Pascal.
Samen struinen we de slootkanten af, en het duurt een beste poos voordat we eindelijk een glimp opvangen van het groene doel.
Verstopt in de Krabbenscheer kunnen we af en toe een stukje van het beestje zien, en het is wachten tot de vlucht begint. Lang wachten....


Maar, we hebben de tijd. En geduld wordt in dit geval zeer ruimschoots beloond. De libel vliegt op en landt op een stengel aan onze kant van het water. Stapje voor stapje maak ik foto's, eerst met de telelens, en later vanaf een centimeter of dertig met de macro. Uit de hand!

Gekanteld beeld
Ondertussen komen er weer meldingen van migrerende vogels op Waarneming. Gisteren al een Visarend kunnen zien bij Nieuwkoop, vaak één van de eerste nadat de Gierzwaluwen zijn vertrokken. En de komende maand vliegen de Libellen ook nog wel. 

Jammer dat het werken weer begint.....

3 opmerkingen:

Maria zei

Super,Super, super, super...!!!!
Mooie Groene! Perfect.
groet,
Maria

Pascal Wink zei

Helemaal géén mannen Groene glazenmaker gezien? Het vrouwtje staat er in elk geval fraai op. Heb wel de indruk dat ze vooral wat later in de middag vliegen, gistermorgen heb ik er ook géén één gezien. Heb je die vluchtplaatjes met de macro geschoten?

Groet, Pascal

Ghita Carpediem zei

Wat een mooie serie met deze libellesoort (de allereerste, is daat de bloedrode heidelibel?).
De groene glazenmaker heb ik dit jaar nog maar 1 keer gezien.
Wel heel veel heidelibellen.
gr.Ghita