Overzichten vogels en foto's

vrijdag 19 juli 2013

Vlinders

Het weer is geweldig, bijna te warm, maar als je dan naar de kuststreek van Noord Holland gaat is er niks aan de hand. De auto vol jongelingen: Frank van der Meer, Rick Schonewille en Robert van der Meer rijden mee naar de duinstreek bij Heemstede. De Amsterdamse Waterleiding Duinen herbergen nu de zeldzaam doortrekkende Keizersmantel, een vlinder inderdaad.
Maar, er zijn ook vogels! Twee Wespendieven boven ons leiden de dag in.

Keizersmantel

Koevinkje 

In een overvloed van Zandoogjes en Koevinkjes vliegen vier van de prachtig oranje grote vlinders rond, bijna niet landend. Dat maakt het lastig om de plaatjes te maken. Eén blijft wat meer zitten, maar die is helaas wel wat gehavend. Rond een boomtop ontdekt Rick een Eikenpage, een klein vlindertje dat nieuw is voor mijn lijst. Een foto zit er niet in.
Vanuit het bos rijden we naar Bergen aan Zee om de Bruine Eikenpage te bekijken. Deze ook al zeldzame vlinder laat zich veel beter bekijken dan zijn gewone neef. Direct aan het begin van het Noord-Hollands Duinreservaat vinden we een stuk of tien van deze wonderschone vlindertjes, samen met wat Grote Dikkopjes, Kleine Vuurvlinders en een paar Zwartsprietdikkopjes.

Bruine Eikenpage

Hooibeesje
Na veel inspanning om vooral de Bruine Eikenpages goed op de foto te zetten wandelen we nog even het gebied in waar de Duinparelmoervlinder, het Hooibeestje, de Heivlinder en een Blauwvleugelsprinkhaan (die kleur zit je alleen als ie vliegt) op de foto gaan. Opnieuw ontsnapt een Kleine Parelmoervlinder, de tweede keer dat ik die niet op de plaat krijg...

Heivlinder
Blauwvleugelsprinkhaan

De jongens helpen mij om de namen bij de vlinders te krijgen; zij zijn een stuk deskundiger dan ik. Ondertussen kiek ik nog wat plantjes en sprinkhanen waarbij dat lastiger blijkt; die komen later wel. De foto's heb ik nog.....


Zo leg je een Bruine Eikenpage vast: heel voorzichtig.... Rick in actie.

Kleine Vuurvlinder

Op naar de laatste bestemming ten noorden van Bakkum. Op het Terrein Egmond zoeken we naarstig naar de Kommavlinder, een neefje van de Dikkopjes. Opnieuw vindt Rick de vlindertjes als eerste, maar de rest ziet ze slechts wegvliegen. Een foto-dip in een prachtig stuk duingebied. Opnieuw maakt een Duinparelmoervlinder -toch ook niet alledaags- het draaglijk.

Duinparelmoervlinder

Hoe heerlijk is een airco op de weg naar huis. Wat een zomertje!

1 opmerking:

Maria zei

Wat een mooie blog!
Prachtig die bijzondere vlinders! boffen (jammer dat je niet alles kon platen. Vandaag de grote Weerschijn nog gelukt?
groet,
Maria