zaterdag 14 april 2012

Technisch weer

Het is lekker weer, technisch weer heet dat. Samen met Anja en Gert Vonk en Robert van der Meer doen we een middagje Maasvlakte. Nou niet het mooiste natuurgebied van Nederland, maar door de ligging toch vaak een gebied waar vogels even uitrusten en zelfs broeden.

We beginnen met een bezoek aan het Oostvoornse Meer, tegen de Maasvlakte aan, waar een Kuifduiker in zomerkleed is gemeld. Die kom je niet vaak tegen. Het lijkt een soort Geoorde Fuut maar dan met het goud op de kop. Heel mooi, en we zijn dan ook tevreden als we het diertje op enige afstand mooi in de scoop krijgen, gevolgd door een paar Geoorde Futen en drie Zeekoeten. Een lekker begin, al zijn de foto's redelijk matig.


In de struiken achter het strand krioelt het van de zangers. We zoeken naar een Nachtegaal die zich duidelijk laat horen, net als twee Cetti's Zangers die elkaar beschreeuwen. Tel daar een Zwartkop, een Winterkoning, een Grasmus, een Heggenmus en veel Kneuen bij, en je hebt het druk met zoeken. Ik vind dan ook niet veel, maar hoor des te meer. Ik maak wat foto's, maar de geluidsopnames van Robert zeggen veel meer.En als we dan weer op pad willen, blijkt de auto, mijn trouwe hybride met uilenvelgen, niks meer te doen. Helemaal niks.

Daar sta je dan, illegaal op het strand nadat je een paar honderd meter over een fietspad door de bush bent gegaan. Leg dan de Wegenwacht maar eens uit waar ze naartoe moeten..... Gelukkig komt er een gezin, even illegaal, met een soort SUV met startkabels onze kant op en met een paar minuten zijn we op weg naar de echte Maasvlakte.

In het gebied nestelen ondertussen honderden Kleine Mantelmeeuwen die een best achtergrondgeluid maken. Wij zoeken de Tapuit en die vinden we dan ook. In veel grotere aantallen dan we hadden verwacht. Op één dijkje zitten er al een stuk of vijftien, prachtig poserend. Mannen trots gestrekt, en de dames bevallig in de buurt.
Robert en Gert zoeken alle struikjes af in de hoop op meer, maar dat valt een beetje tegen. Ik moet het doen met de stoere verhalen "van dat hier die zat, en daar had ik zus of zo." Geen Bruine Boszanger, geen Sperwergrasmus of Velduil. Veel Tjiftjaffen, dat wel. En verliefde meeuwen.


We gaan richting huis, en als je dan het gebied onder Rotterdam bekijkt zie je vooral technische dingen. Met een eigen pracht. Zoals de verschroeiende hitte boven een gasvlammetje. Anders mooi, zeg maar.

1 opmerking:

Maria zei

Technisch weer ummuh ..Je laatste foto is wel een technisch staaltje ;-) En laat ik nou gek zijn op Tapuiten en Kneutjes! Dus ik heb weer genoten.Geen saai dagje incl.een auto, die met uitzetting wordt bedreigd. De bonus in de vorm van de geluidsopname van Robert vd Meer was enig!
groet,
Maria