zondag 18 december 2011

Redding

De redding is geslaagd, de Roodkeelduiker zit in de opvang om een haak te verwijderen en bij te komen. Hulde aan Gert, Jaap, de Surfclub Reeuwijk en de Dierenambulance Gouda.


Het was vroeg dag: Gisteren heeft Gert Vonk alle hulptroepen gemobiliseerd en stipt om negen uur begint dan ook de actie om de Roodkeelduiker van het vistuig te ontdoen. Terwijl ik samen met Robert en Frank op de plek van de vogel arriveer, komt Gert met Niels de hoek om in de snelle rubberboot van de windsurfclub.


Binnen een paar minuten weet Gert de duiker uit het water te vissen, en Niels racet naar de kant. Zie de beelden, gefilmd door de gebroeders Van Der Meer, door op deze link te klikken: Redding Roodkeelduiker.


Ik vang het net op aan de kant, en wandel met een Roodkeelduiker onder mijn arm naar de Dierenambulance. Het beest probeert mij natuurlijk te bijten, maar ik ben hier handig in! Nadat we de meeste draden hebben verwijderd, blijkt dat er mogelijk toch een haak naar binnen is gegaan. Reden om de vogel in te pakken, en met piepende banden naar de opvang te brengen. Later horen we dat er inderdaad een haak in zit, en dat de snavel een barst heeft, waarschijnlijk van het snijden van het visdraad. Het beest blijft dus even in het hospitaal. Duimen maar dat het goed afloopt.


Na de actie hangen we nog wat rond, zien veel oude bekenden die op de Witkopeend afkomen, maar de eend blijft een beetje verder uit de buurt dan gisteren. Het levert me wel de vraag op om de foto van gisteren te laten publiceren in de Dutch Birding van januari. Leuk!

Ik breng de jongens thuis, rijd nog even langs Gert om hem te complimenteren en vertrek naar mijn oude moeder in Alphen.

Onderweg stop ik even bij Zwammerdam waar opnieuw Ransuilen roesten. Negen, dit keer. Tussen de buien door krijg ik af en toe het zonnetje op de uilen, die mij nauwkeurig volgen. Dat is fijn, want dan staan de ogen op scherp. Ik schiet mijn plaatjes terwijl een stel Gaaien het opneemt tegen de uiltjes en een Roodborstje meegeniet van een helder moment.

Opvallend is dat de uilen een "soort eigenheid" hebben. Lang en smal, dikker en lomer. Het heeft natuurlijk te maken met de acceptatie van een kale man met een fototoestel. Sommigen hebben de druppels van de winterse buien in de veren, wat ook wel weer een aardig beeldje is.


Na moeders rijd ik nog even naar Capelle om een nieuwe camera te scoren. De 7D is alweer defect..... Niemand die heeft gemerkt dat de oude 40D de afgelopen dagen de plaatjes heeft gemaakt, maar ook die heeft vast het eeuwige leven niet. Ik ga nu dus lekker spelen met mijn nieuwe speelgoed: laat maar komen die Kerstweek!

Nota bene: vele aardige reacties over de redding. Dank daarvoor. Gert heeft veel redactiewerk verzet voor het clubblad van KNNV, de site van de windsurfclub en David Rietveld heeft BEET (vissersblad) voorzien van het verhaal.
Zodra er meer nieuws is over het lot van het slachtoffer, meld ik dat natuurlijk meteen!

5 opmerkingen:

Maria zei

Fantastisch!!
Wordt er zo blij van, dat er mensen zijn die hier voor gaan!! SUPER.
En bedankt Paul, dat je dit in je blog deelt.
Het filmpje al in hoerastemming afgespeeld!

Anoniem zei

Ha Paul,

Ik had het verhaal al gelezen. Het is een leuk stukje. Ik ben natuurlijk geen held maar doe dit om een dier in nood te helpen. Vanmorgen ben ik weer naar de plas gereden om mijn motorboot in e zetten maar begreep dat hij al gevangen is. We zullen hopen dat het allemaal goed komt. Je ziet ook al ben ik een jager we ons ook wel willen inzetten om een dier te redden.

Met vriendelijke groet,

Jaap

Fred Klootwijk zei

Hoi Paul,

Iedereen die meegeholpen heeft wil ik een groot compliment maken. Een topactie met geweldig resultaat
Leek op de film bijna een Greenpeace-actie.
Knap Paul die draad zelf verwijderen. Maar uit je vorige verhalen las ik je ervaring met allerlei diersoorten binnenshuis. Dan is een roodkeelduikertje een makkie. Mijn Pelkaan was veel moeilijker, daar heb ik 6 weken zonder resultaat achteraan gezeten. Had ik jullie als vangteam maar ingeschakeld. Die ontdekking van die eend was echt top. Een beter vogelweekend kun je je bijna niet wensen zo vlak voor de kerst.
Daar krijg je vele kerststerren voor. Voor deze actie zijn 5 sterren nog te weinig...
Een nieuwe camera heb je zeker dus dubbel en dwars verdiend...
Succes ermee, beter kunnen je foto's haast niet worden...of toch?

Groet met de beste wensen en een gezond 2012

Fred Klootwijk.

Incanto Images Fotografie zei

petje af, gelukkig zijn er mensen die zich er wel voor inzetten, en jullie met het groepje zijn er één van. Zo heerlijk om te lezen dat dit traject goed is afgelopen. Nu maar hopen dat het beestje het gaat redden..

Groetjes Von

Marianne zei

Goed gedaan iedereen. Het was ook wel erg zielig en sneu voor dat beest. En ik zal in het vervolg iets minder dodelijke blikken werpen naar jagers, als hij Jaap heet tenminste.
Je foto's van de uilen zijn erg leuk en herkenbaar, ik heb ooit ook zo'n serie met dunne, dikke, donkere, lichte etc. ransuilen gemaakt. De 40D is top, eerlijk gezegd heb ik spijt dat ik hem heb weggedaan voor de 7D waar ik niet tevreden over ben. Wat heb jij jezelf nu voor kerst gegeven ;-) ?

Groetjes,
Marianne