donderdag 1 januari 2015

Gelukkig Nieuwjaar

Allereerst iedere lezer en allen die zij liefhebben een heel gelukkig 2015 toegewenst!


2014 was bijzonder! Voor het eerst deed ik mee aan een soort van competitie, uitgedaagd door een jonge regiogenoot. Laat ik beginnen met te zeggen dat ik dat niet meer doe dit nieuwe jaar. Wat een stress. Zo herinner ik mij een avond waarop ik de Witvleugelstern en de Bijeneter dipte. Nieuwe soorten voor de regio, maar ik baalde vooral omdat ze niet op de jaarlijst konden. Rare lui, die jaarlijsters. En toch, de lijst liegt niet: ik houd wel van een beetje competitie.

Van de 237 soorten die in 2014 in de regio zijn gezien, heb ik 200 soorten gezien. Van die 37 zijn er een aantal over de trektelepost gegaan, en ik denk dus dat de informele lijst vast niet door mij, maar door één van de tellers is aangevoerd. Van die 37 heb ik een stuk of tien soorten op een nippertje gemist; ik heb echt wel mijn best gedaan...

Ik ben ook geholpen. Dat is wel aardig eigenlijk: als collega's weten dat je die jaarlijst doet, krijg je ook veel tips. "Heb je die al, daar?" Vooral de lui van de regio-whatsapp-groep hartelijk dank!

Afgelopen jaar ook mijn best gedaan om andere dieren op de plaat te zetten, vooral libellen. In de zomermaanden heerlijk om te doen. Net als bij de vogels speuren naar nieuwe soorten, of naar soorten waarvan maar geen plaat was te maken.

Nieuw: de Bandheidelibel
Eindelijk op de foto: de Platbuik
Gisteren het jaar afgesloten met een dip op landelijk niveau: de Meenatortel in Vlaardingen kwam ondanks de gecombineerde zoektocht met de top-waarnemers van Nederland (Rinze, Pieter, Luuk, Daniel; ik bedoel jullie) kwam het beest niet in beeld. Mogelijk de eerste voor het nieuwe jaar? Want ik blijf natuurlijk lekker vogelen, hopelijk vaak met vaste maat Gert Vonk (dank voor alle gevulde koeken!). 2014 leverde heel bijzondere nieuwe soorten, waaronder de Woestijnplevier! In totaal toch nog 20 vogels die nog niet op mijn lijst stonden.
Onder de kop "nieuwe soorten 2014" staat een overzicht. Het kopje voor het nieuwe jaar staat al klaar!

Iedereen veel plezier dit nieuwe jaar, en heel graag tot ziens ergens in het veld, of via dit blog!

5 opmerkingen:

Anoniem zei

De beste wensen, ook namens de rest van het gezin!
Groet,
Robert

Anoniem zei

hallo Paul,
de beste wensen voor 2015. Ik wens je veel nieuwe vogelsoorten toe!
En gefeliciteerd met je mooie lijst voor 2014.
Ik ben een beetje in de buurt gebleven, gisteren nog soort 176 gescoord (wilde zwanen, moet ik nog invoeren).
Ben er zelf erg tevreden mee hoor!
groet,
Martin Fousert

Maria zei

Hoi Paul,
De beste wensen zijn inmiddels al uitgewisseld, per slot van rekening in het nieuwe jaar al een dag oud :-)
Grappig om te zien dat ik zonder echt te twichen toch op de 16e plaats terecht ben gekomen!
Je Bandheidelibel is heel fraai! Ook je vuurwerk, mooi!
En vandaag zijn de eerste 50 soorten al weer binnen! We beginnen goed. Weet je zeker dat je niet weer een competitie aangaat?
groetjes,
Maria

Marianne De Vogelkijker zei

Hoi Paul,

Beloof maar niks voor wat betreft competitie, ik ken jou inmiddels langer dan vandaag ;-). Leuk dat we vandaag toch weer een leuk rondje hebben gedaan met lekkere soorten. Een mooi begin van 2015.
Ook voor jou en je meisjes een gelukkig en gezond 2015!

Groetjes,
Marianne

Arjan Boele zei

Hoi Paul,

Allereerst een goed en gezond 2015! En mooi dat je de 200 soorten gehaald hebt. Ik ben niet zo van het invoeren op Waarneming.nl maar denk dat je wel gelijk hebt met 'trektelpost....door één van de tellers'. Net als in 2013 ben ik op 205 soorten uitgekomen in de Lopikerwaard (deel dus van jullie werkgebied) met als laatste aanvulling de Roodhalsgans die ik op 28 december over telpost De Horde had. Het is me dus net niet gelijk mijn/het Lopikerwaard-jaarrecord te breken. Dit jaar maar weer een nieuwe poging :-)

tot ziens in het veld / op de telpost en groet,
Arjan Boele