zondag 22 mei 2011

Kwartel!

Eindelijk zijn er weer Gieren in het land. Die wil ik toch graag een keer fotograferen in Nederland. Maar, de vogels zijn vanmorgen opgestegen in Zeeland en er is geen idee waarheen ze gaan. Geen nut dus om af te reizen. Als alternatief ga ik, met communicatiespullen om de gieren wel te volgen, naar het Polderreservaat bij Kockengen. Daar nestelen Zwarte Sternen op redelijke afstand van het pad zodat het misschien mogelijk is om aardige plaatjes te maken.
Op zich lukt dat best aardig, al druppelt er wat regen en er is veel bewolking. Een sprankje meer licht had geholpen. Na de sessie met de sterns ga ik het bos(je) nog even in omdat ik daar een Zwartkop en een Spotvogel hoor. Het lukt om ze te fotograferen, met de beperkingen van het licht.

Uiteindelijk ben ik toch een paar uur zoet geweest, ook omdat ik nog een poging doe om een Morinelplevier te vinden, die er niet is. Dan nog even door om te zien of de Kraanvogel wat beter in beeld te krijgen is, maar dat is ook niet zo. Redelijk uitgepierd ga ik aan het avondeten.

Terwijl ik voorbereid ben op een rustig avondje tv, antwoord ik toch positief als Peter van der Meer belt om op een geheime plek de Woudaap op te zoeken. Samen met zijn jongens vatten we post aan de rand van een rietkraag, vol in de wind en dus Koud. We horen dat ze er zijn, maar moeten toch lang wachten voordat we er één kort te zien krijgen. Leuk beest. Even later vliegen er drie reigertjes vlak voor ons langs, geweldig! Twee duiken het riet weer in, en één posteert zich aan een stengel, vrij in het zicht. Het zwaait een beetje, het licht is niet optimaal, maar wat een prachtige waarneming. De foto's zijn een beste bonus.


We gaan nog even een stukje door naar een polder bij Moerkapelle om naar de Kwartel te luisteren. Deze soort zoek je op geluid, want te zien krijgen zit er niet in. We oefenen even onderweg met een opname van Robert. Opnieuw in de kou, bij ondergaande zon luisteren we geconcentreerd de polder af. Peter hoort de eerste, al snel gevolgd door een stuk of drie andere. Ook leuk, want voor mij betekent dit weer een nieuwe soort! We vertrekken naar Woerden, koud en moe, maar ook zeker voldaan.....
Wachten, wachten....

 Geen opmerkingen: