donderdag 30 december 2010

Eindelijk een Barmsijs

Ik heb ernstig overwogen om toch weer naar Zeeland te rijden om de Geelpootruiter te kieken, zeker toen gisteren de Grote Trap daar in de buurt op leek te duiken. Maar een definitieve melding bleef uit. En eigenlijk was ik ook wat te laat wakker om die toch wat lange rit te doen.
Dus tussen de middag maar even met de hond naar de natuurplas bij ons in Woerden. Ik hoop daar de Grote Barmsijs te treffen, een soort die ik sinds ik registreer niet meer heb gezien.
Thuis leek het nogal mee te vallen, maar aan de rand van Woerden is het ernstig mistig. Dan ben je ook wel blij dat je niet onderweg bent.... Het lukt om zonder filtering de waterige zon te fotograferen, en een grote groep Grote Canadese Ganzen schimt op de plas. Dat belooft weinig goeds voor de foto's van de zangers die toch vaak hoog in de bomen zitten. Maar, met dat aparte licht, geeft het ook wel sfeer.
Rietgors in winterkleed
Groepje met van alles wat
Ik tref een grote groep zangertjes. Het kost wel enige moeite om te ontdekken waaruit de groep bestaat, maar het blijken Rietgorzen, Kneuen, Kepen en Groenlingen. Helaas dus geen Sijzen. In de bomen tref ik wel een groepje Staartmezen waarin twee exemplaren met bijna witte koppen. Maar om nou gelijk te zeggen dat het Witkopstaartmezen zijn? Ik heb wel wittere koppen gezien, en er bestaan ook witkoppige....om het simpel te houden.... Ik leg de waarneming maar even voor aan de specialisten van Waarneming.nl
Wit genoeg?
Een gewone Staartmees
Na een uurtje turen rijd ik Veldwijk af om daar de spoordijk en de polder even te beschouwen. Het levert niks op, maar ik ben wel gelijk in Harmelen waar ik even naar de educatieplek "de Kievit" ga. Ook daar tref ik dezelfde zangertjes en ook nog een groep Putters waarin zowaar twee Grote Barmsijzen mee-eten. Een nieuwe soort! Maar ook de prachtige Kepen laten zich mooi vastleggen.
Het is prachtig in Harmelen, al stuurt het vuurwerk in de wijk de boel in de war. De vogels vliegen opgejaagd heen en weer. Soms in mijn voordeel, en soms niet. Een stel Ringmussen, een Grote Bonte Specht en een Matkop maken mijn tochtje af.Morgen eerst maar oud en nieuw, maar wie weet zondag toch maar even Zeeland? Hoe dan ook: alle lezers heel hartelijk dank voor alle (meest positieve) reacties dit jaar, en voor volgend jaar wens ik jullie heel veel gezondheid, liefde en geluk toe!

Tot volgend jaar!

1 opmerking:

Anoniem zei

Ha Paul,

Even aan het uitbuiken van de Amsterdamse Waterleidingduinen... voor foto's en waarnemingen, kijk maar op Waarneming.nl.

Leuk dat je die Barmsijzen hebt! Die staartmees lijkt mij een witkoppige Staartmees.

Als je zondag toch naar Zeeland gaat, kan je wel even bellen...:)

Groet,
Robert