vrijdag 18 juli 2014

Dobrý den

Praag. Met heerlijk weer. Met al de pracht die de reisgidsen beloven. Met een werkelijk prima hotel net buiten het centrum (Pure White, een aanrader) met prima metro- en tramverbindingen naar het oude centrum. Vogels? Meeuwen, Gierzwaluwen en bij veel hogere torens Torenvalken. Samen met mijn drie dames winkelen tot ik letterlijk de blaren heb. Lekker eten en drinken in een geweldige omgeving.


Natuurlijk zien we de brug, de klok, de kerken en het Dansende Huis. We beklimmen de Burcht en doen een rondvaart in de avond. Ik probeer daarbij de panoramafunctie van mijn Iphone uit, wat leuke beelden oplevert. Natuurlijk maak ik vakantiekiekjes van Praag waarbij de oude waarden uit de propagandistische tijden soms nog blijken, en maak plaatjes van mijn meiden, en zij van mij.
Met de Iphone: een Torenvalk in de top
Ik maak er maar geen reisgids van: alles is te vinden in de gemiddelde boekjes en op sites die Praag promoten. Mijn dochters hebben een wat meer moderne inslag waarmee zij ook deze stad benaderen, wat erg leuke details oplevert. Schilderingen uit deze tijd (al is de John Lennon-muur en Imagine de kinderen op zich vreemd), doorkijkjes die net wat anders zijn, de vormgeving van de metrostations, die ook nog een heel hoge en diepe -hangt van het perspectief af- roltrappen hebben die voor mensen met wat hoogtevrees even eng zijn als de trappen in London en Moskou….

Cultureel zijn we ook op het goede moment in de stad: het is jazz-tijd waardoor er op iedere hoek en in veel kroegen gezellige muziek klinkt. Op Václavské Ham speelt elke avond een straattheatergroep een spectaculaire voorstelling. Net als eerder in Parijs vind ik ook in Praag weer een filiaal waarvan ik geen weet had.
Toch nog even aan de beesten: Praag heeft een heel grote dierentuin (slecht voor mijn beblaarde voeten) met een aardige collectie. Door de warmte zijn veel dieren niet heel goed te vinden zoals de nieuwe attactie Karlo, de Chinese reuzensalamander. Meer plezier beleven we aan de Tijgers die het ook zichtbaar warm hebben, de Stokstaartjes en vele andere dieren


Na vier volle dagen naar huis, op de dag van de ramp met de 777 in Ukraine. Uit het raam zie ik de zorgeloosheid, en de Groene Jonker. We zijn weer thuis en volgen het nieuws, net als iedereen.

1 opmerking:

Maria zei

Prachtig verslag Paul, met schitterende foto's. Daar kan geen Reisgids aan tippen!
Echt kunststukjes, wat een diversiteit ook. Genieten!
groet,
Maria