zaterdag 26 juli 2014

Boktor

Ons middagje Weerterbos loopt niet helemaal zoals we hopen: Samen met Gert en Anja Vonk zoeken we daar het Spiegeldikkopje, een zeldzame vlinder. Maar, we zijn te laat. De vlinders zijn weg en wat overblijft zijn tientallen rupsjes.

En toch is het een leuke middag, zo struinend langs de vennen. We vinden een paar Kleine IJsvogelvlinders, een Zuidelijke Heidelibel en een Zuidelijke Keizerlibel. Ook zien we voor het eerst de Muskusboktor, één van de grootste boktorren in het land, en redelijk zeldzaam.
Een ander bijzonder moment is het moment dat we een vlindertje bekijken, benieuwd welke soort. Een Oeverlibel plukt het beestje uit de lucht en landt op een rietstengel om de vlinder rustig te verorberen.


Kleine IJsvogelvlinder
Groot Dikkopje
Koevinkje
Citroenvlinder
Kleine IJsvogelvlinder
De zeldzame en grote Muskusboktor

De rups van een Bladwesp
Wespenspin met typerende zigzag
Het is warm in Nederweert. we sluiten af met een drankje op het terras van de Daatjeshoeve waar in de paardenschuur wat nesten hangen van de Boerenzwaluw. De jongen zijn net uitgevlogen en zitten wat onwennig op de jutenzakken die er liggen. Nieuwsgierig kijken ze naar mij als ik van dichtbij wat foto's maak. 
We rijden rond vijf uur weer weg, wetend dat er ook vandaag weer een stoet met slachtoffers van de MH17 naar Hilversum zal rijden. Zwijgzaam zien we hoe honderden mensen zich hebben verzameld op de viaducten en in de bermen van de A2.


1 opmerking:

Maria zei

Je doel van deze dag niet bereikt, maar idd toch een hele leuke dag zo te zien. Prachtige soorten zoals de Zuidelijke Keizer (die wil bij mij maar niet ;-) Bijzonder boktor, De klein ijsvogelvlinder is toch ook een hele mooie vlinder,,,maar ik smelt van je kleine boertjes! Wat schattig toch!
Met de laatste foto wordt je ineens weer op de feiten gedrukt dat het allemaal niet gewoon is...en we midden in een grote tragedie zitten. Mooi dat zo veel mensen ook de 4e dag hun betrokkenheid blijven uitdragen.
groet,
Maria