zaterdag 7 september 2013

Botney Cut

Op ons gemak naar Lauwersoog, Gert Vonk en ik, waar we aan boord gaan van de Dageraad. De Dageraad is een niet al te grote vissersboot en we zijn dus blij met het weer: 30 graden en maar een zuchtje wind. Op de kade treffen we Maartje en Pieter Doorn, Toy Janssen, Wouter Teunissen en nog vijftien lotgenoten. Eigenlijk is het gelijk gezellig.We zullen de hele nacht doorvaren naar onze bestemming, de Botney Cut in de Klaverbank, een kleine tweehonderd kilometer boven Texel.

Bij Ameland treffen we de eerste zeehonden en onderweg barst het van de sterns, vooral Grote en een enkele Zwarte en Dwerg. En hoewel het een vogeltocht moet worden blijken vooral insecten ons bezig te houden: vlinders en zelfs een Paardenbijter aan boord, toch al een eind op zee.


De zon zakt snel, wat ook wel weer een mooi gezicht is, zeker als de eerste Jan-van-Gent door dat beeld vliegt.


We gaan een biertje drinken met de traktatie van de schipper: gerookte makreel en plakjes worst. En dan naar bed! Ik slaap in de kajuit dus het zal weer vroeg dag zijn....


De nacht is inderdaad kort, wat onrustig en oncomfortabel. Als ik met mijn duffe hoofd naar buiten stap, sta ik direct oog in oog met Noordse Stormvogels, Kleine Jagers, Grauwe Pijlstormvogels, Drieteenmeeuwen en Jan-van-genten. Nog voor de koffie maak ik de eerste plaatjes in heerlijk weer.

Dan varen we een mistbank in waarin het zicht slecht is en zelfs regen valt; hoe anders dan het begin. Pauze voor het gebakken ei van Simon, die ons prima verzorgt.

Na het ontbijt gaat het kort los met vooral tientallen Noordse Stormvogels en een stel Kleine Jagers die de meeuwen de prooi afpakken. De achtervolgingen zijn spectaculair om te zien. Niet veel later zie ik een doelsoort voor deze reis, de Kleinste Jager. Een nieuwe soort voor Gert en mij.


Pieter en Gert na een zwaar nachtje, de sfeer zit er goed in....


In het kunstmatige bos op het voordek: de Fitis. Later sloot ook een Graspieper aan.

De dag verloopt verder rustig in betrokken weer, minder mooi dat op het vasteland met zelfs wat regen.  Met vereende krachten worden nog wat Noordse Stormvogels uit het water gevist waarna ze een ring krijgen: een leuke bezigheid voor de wetenschap, maar de "NoStos" zijn er niet blij mee.


Het duurt tot na het eten als het plots weer even druk wordt met twaalf Kleine en drie Grote Jagers. Een waarschijnlijke Middelste Jager komt niet goed genoeg in beeld om het zeker te weten en komt dus niet op de lijst die door de organisatie wordt bijgehouden.

De nieuwe soort: De Kleinste Jager
Met plezier stappen we op zaterdagochtend weer van de Dageraad. Het schudden en golven, 36 uur lang, heeft zijn tol geƫist. Op naar huis met ruim 600 foto's.

We stoppen nog even bij de Grote Praambult om met Pim Julsing de Zeearend te spotten terwijl de Raven over ons hoofd vliegen. Een lekker weekeinde, al is het eigenlijk nog maar net begonnen...


5 opmerkingen:

Maria zei

Mooie tocht, mooie vangst!
nou nog even DJ-en....?
groet,
Maria

Delta Safari zei

Hey ouwe zeevogelaar!

Ik zag op waarneming (op zoek naar wat de BCE had opgeleverd) je naam tussen de Botney Cut gangers. Ik dacht gelijk; die zou al wel eens een blog klaar kunnen hebben met foto's..... En ja hoor, ze staan er al weer op! ;)
Nog moe van de trip, maar wel binnen een paar uur de foto's on-line. Knap werk!
Krijg gelijk extra zin in onze 24 uurs tocht volgende week. Hoop dat wij ook zoveel kleine/kleinste jagers tegen gaan komen.

Tot ziens, Marko

PW Fotografie zei

Al weer gebeurd, nu lekker lang slapen....wat een weekeindešŸ˜©

Helma zei

Een heel mooi blog met mooie informatie.
ik ben gek op luchten en die zie ik hier dan ook.
Wat een prachtige en warme kleuren.
ook je vliegende meeuwen zijn heel mooi en gedetailleerd in beeld gebracht.
Groetjes, Helma

PW Fotografie zei

Hoi Paul,

Nog even een complimentje ;)
Leuk natuurlijk zo'n pelagisch bosje, maar die foto van die fitis op die rode kabel is natuurlijk veel mooier!!
Mooi contrast!

Groeten, Marko