vrijdag 30 april 2010

Na de regen op deze Koninginnedag even een wandeling langs de polder. Ik heb er een reden voor, want al een paar jaar achter elkaar is dit de dag waarop de Gierzwaluw terugkomt. Elders in het land zijn ze al gezien, maar hier in Woerden nog niet.


Zo vlak na de buien laten de vogels zich goed zien: Putters, Vinken en Groenlingen vliegen rond en fluiten opgewonden. Veel paartjes. In de weide baltsen de Kieviten en doen de Grutto’s alarmvluchtjes om de Kauwen en Kraaien te verjagen. Op een bekende plek vliegen de eerste Huiszwaluwen de nesten in die er al jaren zitten. Maar, geen Gierzwaluw.

Terug in de wijk valt me een paartje Putters op dat schijnbaar een nest gaat beginnen in een conifeer. Er is concurrentie voor die boom, want een paar Kneuen draagt nestmateriaal dezelfde plek binnen. Ik ben blij met die Kneu want die hadden we nog niet in deze wijk, en ook niet zo goed op de foto!Terwijl ik bezig ben om die rooddoorschijnende zangers vast te leggen, verschijnen er acht Gierzwaluwen in de lucht, dollend met de Huiszwaluwen; 30 april, zoals altijd! Zo’n drie maanden lang zullen ze ’s avonds de lucht vullen achter ons huis, broedend op de daken van het bedrijventerrein een stukje verderop. Het weer lijkt er niet op, maar het is bijna zomer!

's Avonds nog even terug om die zwaluwen in de avondzon te schieten, met een laag zonnetje kleurt de onderkant wat meer dan overdag. In de loop ook nog een moedereend-tafereeltje; zo leuk en zo veel. En ook één van de tientallen Putters die door onze wijk vliegen ziet er bovenin een boompje bij het avondlicht prachtig uit. Vanuit de tuin zie ik een aanstaande moeder meehelpen aan de kinderkamer: een ouderwetse en bij ons nog altijd in de tuin aanwezige Huismus. Eigenlijk huis-, tuin- en keukenplaatjes van alledaagse soorten, maar die horen er toch echt bij.....
Gierzwaluw
Huiszwaluw
Eend
Putter
Huismus

Geen opmerkingen: