vrijdag 21 oktober 2016

Kruipvogel

Vogelend Nederland stond al een poosje op scherp: in Scandinavië en Duitsland -zelfs in Engeland- werden Bergheggenmussen gevonden. Een soort die in Siberië broedt, en overwintert in Oost-Azië. Een verdwaalde groep, en waarom zou er dan niet één in Nederland opduiken.

Maar de vondst bleef uit. Tot vandaag. Ik ben aan het werk in Rotterdam, en dat is geluk. Meest logisch was een plek in Noord Nederland geweest, maar het beestje wordt gevonden op de Maasvlakte. Inderdaad, vlakbij waar ik ben..... De vergadering maak ik netjes af, en ga lunchen in het havengebied, samen met heel veel vogelaars die zijn toegestroomd. Een clubje van Vlieland, van Texel, uit Oost Groningen, België, overal komen ze vandaan. We komen zelfs op televisie. Het is een echte twitch!


Er heerst ook adrenaline. Mensen rennen rond, en schreeuwen aanwijzingen. Ik stel mij als altijd bescheiden op, wat deze keer werkt. Het lukt de Bergheggenmus vast te leggen terwijl die rustig door de begroeiing struint. Ik schiet uiteindelijk 400 foto's, en niet alleen van de bijzondere dwaler.

Uit lucht vallen groepjes Goudhanen letterlijk voor onze voeten neer. Ze negeren de mensen volledig en scharrelen tussen onze schoenen eten bij elkaar. Het miegelt van de Kramsvogels, Roodborstjes en Koperwieken. Ik geniet vooral van de kleine Goudhaantjes.


Ik moet weer aan het werk, en rijd terug langs de kust richting Rotterdam. In een plas baadt een groep Spreeuwen, en daar stop ik even bij. Want, al zijn ze niet speciaal, het is een prachtspektakel om te zien!

En dan die vogelaars.... Tijdens het wachten op de Bergheggenmus schiet ik plaatjes van de toeschouwers. Voor de lol. Sommigen hebben het door, andere zijn zoals ze zijn.Mooi volk!

2 opmerkingen:

Maria zei

Soms heb je zo'n dag dat het allemaal kan en mag en lukt! Een schitterende Twitch en wat een beauty!
Maar wat een geluk ook die goudhaantjes om je heen. Feest! En dan nog badende spreeuwen en een paar uit de honderden twitchers. Mooi!
groetjes,
Maria

Frans zei

Leuk je even gezien te hebben. En natuurlijk gefeliciteerd met deze fantastische twitch.
Mooie foto's Paul en die goudhaantjes staan er ook fantastisch op. Verfrissend zijn die badderende spreeuwen.
Hartelijke groet
Frans van Antwerpen