vrijdag 7 oktober 2016

Etna


Samen met Cathy op pad: voor het eerst naar Italië, naar Sicilië. Aan de oostkant een stukje boven Catania. Natuurlijk gaan de vakantiecamera en een verrekijker mee, maar het is de bedoeling om vooral lekker de toerist uit te hangen. En dat doen we. Vooral in de omgeving van ons hotel in Giardini Naxos. Onze kamer kijkt uit over een archeologisch park: een uitzicht waarvan we voor het ontbijt en voor het slapen erg genieten.


In de struiken veel Kleine Zwartkoppen -want er wordt tussendoor natuurlijk wel naar vogels gekeken- en veel Cetti's Zangers. Opvallend veel, maar ook opvallend schuw. Het lukt dan ook niet deze soorten op de foto te zetten....

Het is prachtig weer "op" Sicilië. In de dorpjes genieten we van de gezelligheid, en de gastronomie: Pizza! Waarschijnlijk nergens lekkerder dan hier in Italië. En de bouwstijl is, net als ons hotel "Klassiek" te noemen. Bijvoorbeeld het op een berg gelegen Taormina straalt de sfeer van het eiland uit, net als de tweede stad Catania. Met tussen de doorgaans oude en redelijk afgetakelde gebouwen prachtige parken, kerken, beelden en vergezichten. Met altijd dat prominente ding: de Etna! Ruim 3300 meter hoog, en altijd in het zicht. Meestal met de top in de wolken. Ik kan en wil er niet onderuit: ik moet naar boven, en huur een auto.

Twee keer ga ik de berg op. Eerst aan de noordkant, maar we zijn te laat om helemaal naar boven te gaan. Cathy vindt het allemaal een beetje te eng, dus ga ik de tweede keer alleen, vanaf de zuidkant. De toeristische kant ook. Met een kabelbaan vanaf 1900 meter ver omhoog naar 2500 meter, en dan met een Unimog naar 2900 meter. Leuk, en vreselijk koud! Ik klim nog honderd meter verder, maar moet de top laten schieten. Natuurlijk ook omdat het vanaf 3010 meter als gevaarlijk wordt gezien....
Maar er is meer dan de hoogste actieve vulkaan van Europa. Zo is er de Alcantara Gorge, een kloof die is ontstaan doordat een lavastroom uit elkaar werd getrokken. Volgens de borden ook al een gevaarlijke plek. En in Catania naast de prachtige gebouwen het Bellini-park, met een fantastisch uitzicht op de Etna. Op loopafstand staat de beroemde zwarte olifant Fontana dell'Elefante (1736) van Vaccarini. 
De stad nodigt uit tot urban fotografie: leuke mensen, maar ook veel vervallen oude spullen die in zuidelijke landen gewoon blijven staan. Als spoorwegman vond ik stoomlocomotieven, verlaten spoorlijntjes en een wagon met een schijnbaar Nederlandse tekst. 
Uiteindelijk is het uitzocht over de haven bij ons hotel het meest sprookjesachtig.

En vogels? De mooiste waarneming doe ik in de bus naar het vliegveld: een kolom roofvogels (waarschijnlijk allerlei Kiekendieven) draait omhoog boven Catania, maar stoppen zit er niet in. In het park vind ik een paar Graszangers, in Nederland toch zeldzaam. Tijdens de ritjes naar de Etna stap ik af en toe uit om even over de wijngaarden (Leeuweriken) en in de bossen (Mezen) te wandelen. En vooral op de noordkant van de Etna is het druk met vogels: vooral Zwarte Roodstaarten bewonen het lava, en in de bomen zingen Kruisbekken. In de kruiden en bloemen vliegen prachtige vlinders als de Koninginnenpage en Kardinaalsmantel, en veel "blauwtjes" die lastig op naam te brengen zijn. In elk geval is het Geraniumblauwtje nieuw voor mij. Wie het wel weet, stuur even een berichtje?

Naam?


Naam?

Grauwe Vliegenvanger (links) en waarschijnlijk een Fluiter
Tot slot, de overal aanwezige hagedissen. Leuk om te fotograferen. Een Gekko springt tijdens de avondborrel bij Cathy op schoot. Met de Iphone schiet ik de plaatjes.


Acht dagen Sicilië. Net te laat voor de trek, maar mooi op tijd voor een fijne injectie "Vitamine Z". Een aanrader.

1 opmerking:

Maria zei

Mooie reis, mooi verslag en foto's!
Ik denk aan een geraniumblauwtje(ft 26) en aan vrouw blauwe ijsvogelvlinder.(ft. 8) Check het ff!
groetjes,
Maria