maandag 12 augustus 2013

Een weekje Texel


We blijven dit jaar in de buurt, een weekje Texel voor de broodnodige rust. Vakantie! Texel komt mij altijd gelegen, maar het is lang geleden dat ik hier met familie ben geweest: meestal is het hier vogelen geblazen.Dag 1.
We eten aan het strand en maken een wandeling bij de ondergaande zon. Heel mooi, zeker met vier Zeehonden vlak voor het strand. Daarvoor heb ik wel even snel de Waterrietzanger opgezocht op het Renvogelveldje, geholpen door Arend Wassink die wel het geluid bij zich heeft. Het beestje reageert prachtig en laat zich even goed zien. De eerste vogel die ik hier zag was de onvolprezen Torenvalk, gevolgd door een prachtig mannetje Blauwe Kiekendief.  Al met al nu al een geslaagde vogelvakantie.....
Dag 2.
Ik vertrek bijtijds met twee doelen: Een Aziatische Goudplevier en de Bonte Kraai.

Eerst maar naar Ottersaat waar tussen de Goudplevieren een Aziatisch exemplaar moet zitten. Opnieuw is het Arend die me helpt: de Aziatische Goudplevier zit in gezelschap van een Groenpootruiter op een eilandje. Ik maak eindelijk een foto die zo'n vogel herkenbaar toont.

Een korte wandeling bij Utopia is een ware geluidsbeleving: meer dan duizend Grote Sterns hebben zich hier gevestigd en vliegen af en aan met Zandspiering. Ik mis de Grauwe Franjepoot dus ik moet nog een keer.....Over de dijk bij Krassekeet zwemmen tientallen Geoorde Futen, nieuw voor mijn Texel-lijst. Die is overigens niet groot, zelfs de Knobbelzwaan is nieuw...
Op de terugweg pik ik bij Burger-nieuwland uit een grote groep Kauwen de al bekende Bonte Kraai.


De Aziaat
Later op de avond wandel ik met Cathy door het Duinpark waar we de jacht van een stel Bruine Kieken aanschouwen. Een Tapuit ontsnapt ternauwernood. We zien de zon ondergaan en wachten een poosje op de vlucht van de Nachtzwaluwen. Dat valt wat tegen: geen zang, alleen een korte blik op een vliegend exemplaar in het halfduister.


Zoek de Kneu
Dag 3 begint met een wandeling in de Tuintjes, samen met Cathy op zoek naar de Grote Parelmoervlinder. Het waait hard en de regen dreigt: niet het beste weer voor vlinders. We vinden wat Dikkopjes en Bruine Zandoogjes en zien een paar prachtige mannetjes Kneu. Maar verder....Ook een tweede poging om de Waterrietzanger (beter) op de foto te zetten mislukt. In de middag dan maar naar Ecomare, terwijl de regen echt begint. Een leuk uitje met de dames, genieten van de Bruinvissen en de altijd wat trieste Zeehonden. De huilers zijn dan wel weer vertederend: hopen dat ze het redden....


Blind contact maken

De avond brengt een hoogtepunt : ik zie een melding met een foto van de Nachtzwaluw en ruk direct uit: die wil ik ook wel! Een Nachtzwaluw zittend op de foto zetten is een "once in a lifetime" kans. Dus rijd ik terug naar de plek van gisteravond, en doe erg mijn best de vogel te vinden. Gelukkig komen Marc Plomp van het vogelinformatiecentrum en Ruud van Beusekom aanrijden. Marc is de vinder en wijst Ruud en mij de goede tak waar het beest blijkbaar de hele middag al zit. Wat een kans, al is het wel zo donker dat wat ruis op de foto niet te vermijden is.Dag 4.
Een vroege tocht brengt mij naar de nu wel bekende plekken: het Renvogelveldje en dan langs de Waddenzee naar Ottersaat. Het levert niet veel nieuws op, al is het duiken van de sterns bij de Volharding een prachtig gezicht. Soms moet je het -zelfs op Texel- hebben van een vlinder. De Grote Parelmoervlinder wil niet op de foto, de Oranje Luzerne gelukkig wel. In de middag bekijk ik op mijn gemak de Mokbaai en wandel wat door Den Burg. In de avond drinken we wat aan het strand van De Koog, met een prachtige zonsondergang aan de horizon.
Dag 5.
Even uitslapen, en dan met de familie naar Eureka. Het uitgebouwde tuincentrum heeft een kleine vogelbush ingericht waar ik als voormalig vogelkweker wel even zoet kan zijn. 

De dames knuffelen de Kaketoe terwijl ik portretjes maak. In buitenvolieres -niet heel geweldig- huizen de roofvogels, waarvan een deel later aan een vliegshow deelneemt. Ondanks de vermakelijke presentatie stelt alles niet veel voor, al zijn de Chileense Arend, de Woestijnbuizerd en de Steppearend best indrukwekkend. De kleine Braziliaanse Dwerguil, de Amerikaanse Torenvalk en de ogen van de Oehoe stelen wat mij betreft de show.Een Woestijnbuizerd op de ene hand, en een camera in de andere...
Onze logé met een Steppe-arend


Een korte regenpauze onderbreekt de dag, en als de zon weer doorbreekt rijd ik even naar het uitkijkpunt bij de Oorsprongweg. Het is rustig, ik ben dus op het verkeerde tij op deze plek. Bij hoog water wemelt het hier van de steltlopers, nu zie ik precies één Zilverplevier, een paar Regenwulpen en een jonge Zwartkopmeeuw. In de bomen en boven de "steppe" vier Torenvalken, twee Kieken en een Buizerd. Ik praat kort even bij met Marc die filmopnames komt maken van de Zwartkopmeeuw: toch bijzonder, blijkbaar.Ik rijd nog een keer langs de Hendrikpolder voor wat steltjes, en kan de Bosruiter en de Kleine Strandloper bijschrijven op mijn lijstje. Bij Ottersaat zit een jonge Torenvalk op het bord en terwijl ik daarvan een foto maak, vliegt de valk naast mijn auto het gras in om insecten te vangen. Het dier komt zo dichtbij dat mijn telelens niet meer kan focussen. Ik geniet met volle teugen van het fraaie valkje! Dag 6.
Terwijl de dames winkelen, rijd ik nog een rondje Texel. Een tip dat op camping Avanti een albino mus zit leidt niet tot een foto. De beheerder strooit nog wat kippenvoer waarop minstens honderd Huismussen af komen, maar die witte zit er niet bij. Ik ga door naar de haven van Oudeschild omdat daar vier jonge Geelpootmeeuwen vliegen. Ik los Eric Menkveld af die vanuit de auto foto's maakt van een in Italië geringd exemplaar. Toch weer een nieuwe soort op mijn lijstje voor Texel.

Grote Mantelmeeuw
De jongeling Geelpootmeeuw
Door naar het Pelikaanbos om een voor onze regio zo gewone soort te vinden; de Boomkruiper. Onderweg stop ik even bij Schetterweid omdat daar tientallen Heidelibellen en vlinders rondvliegen. Leuk stukje!
De Boomkruiper tref ik niet, en thuis na het eten voeren we de altijd rondhangende Zilvermeeuwen. 

Laatste dag.
We moeten om vijf uur in Alphen zijn omdat mijn moeder haar 85-ste verjaardag viert. Op tijd naar de boot dus. Wat ook betekent dat het de laatste kans is om nog wat meeuwen te schieten in het gekkenhuis van voerende kinderen en vangende meeuwen. 


Al met al een heerlijk weekje Texel! 

4 opmerkingen:

Huib zei

Dat was genieten. Mooie foto's.
Mis je lach op de foto.
groeten, Huib

Maria zei

Hoi Paul,
Saai weekend!
groet,
Maria

Maria zei

Hoi Paul,

Dat hield ik natuurlijk niet vol (saai weekend...)
Want het is natuurlijk een weekend met een vette grijns!
Waterrietzanger, Aziaat, nachtzwaluw, blauwe Kiek, jonge Geelpoot en die close-up van de zeehond:beeldschoon en dan die roofvogels....Kwijl!
Wat afschuwelijk mooi om ze zo dicht bij te zien en te kunnen fotograferen! Wat zal je weer lang nagenieten. Ik heb er in ieder geval heel erg van genoten.
groetjes
Maria

PW Fotografie zei

Vier minuten.......