zaterdag 3 augustus 2013

KommaHebben jullie het ook zo warm gehad gisteren? Wij hadden een feestje en nog nimmer heeft de gekoelde rosé zo'n vaart gehad! Maar we hebben het overleefd. Wel lekker dat het vandaag gewoon vijfentwintig graden is.

Ook de hond is er blij mee, en als ik samen met hem langs de vlinderstruik van de buurman wandel, valt het grote aantal vlinders direct op. Atalanta's, Dagpauwogen en eindelijk een heel stel Distelvlinders. Dat was lang geleden...
Dus pak ik na het rondje mijn macrolens en stap de tuin van de buren in. De kleurenpracht op mijn schermpje is overweldigend in dit licht.

Distelvlinder met een stel Dagpauwogen in de schaduw 

De middag vul ik met een zwerftocht over de voormalige luchtmachtbasis Soesterberg en Heidestein bij Zeist. Beide gebieden zijn nieuw voor me. Ik ga op zoek naar de Kommavlinder en de Beekoeverlibel.

Boomblauwtje
Volgens het bord is het best link hier! Maar dat valt mee nu hier alleen zweefvliegtuigen landen.
Naast de landingsbaan tref ik Bert van 't Holt, een oude rot in dit gebied. Hij vertelt mooie verhalen terwijl we samen door de hei struinen, mijn blote schenen openhalend aan de Braam. Door het gesprek krijg ik een goed idee van de aanwezige beestjes. De meeste gewoon, maar de Blauwvleugelsprinkhaan en de Kommavlinder zijn de toppers van dit stuk, zeldzaam in Nederland en zeker hier. In de struiken vliegen verschillende Boomblauwtjes; ik vind de zwarte oogjes en de sprietjes altijd weer bijzonder. Op het pad tref ik twee Kommavlinders, kleine vliegensvlugge Dikkopjes die eenmaal op de grond best te benaderen zijn. Op mijn buik maak ik de plaatjes. Nieuwe vlindersoort op mijn lijst!

Steenrode Heidelibel
Boomblauwtje
Eén doel bereikt: de Kommavlinder
Een grote, mij onbekende, vliesvleugelige
In Zeist wandel ik via Bornia het gebied Heidestein in, op zoek naar water. Zowaar, midden in een soort zandverstuiving ligt een vijver met een uitlopend stroompje waar Zwaluwen drinken en talloze juffers en libellen rondvliegen. Een paar wegschietende Zandhagedissen betekent nog een nieuwe soort voor mij, al mislukt het plaatje jammerlijk. Rond het plasje vliegen de Grote Keizerlibellen ruziënd rond, in de kanten veel kleinere soorten. Meest opvalende libel is de Zwarte Heidelibel. De prachtig zwarte mannetjes zijn me te snel af, een paar vrouwtjes modelleren beter. En de Beekoeverlibel? Die krijg ik niet in beeld....

Zwarte Heidelibel
Watersnuffels
Kiekeboe
Jonge Steenrode Heidelibel
Met wat moeite weet ik de auto weer te vinden na een heerlijke wandeling. Bert nog bedankt voor de hulp!

2 opmerkingen:

Huib zei

Hoi Paul, toevallig vanmiddag over de vliegbasis gefietst met een flinke groep. Meer gericht op de voormalige militaire bijzonderheden. Wel al fietsend rond gekeken, maar de komma niet gezien. Mooie foto van de komma !!!

Maria zei

Wat een beauty van een foto van de KOMMA!
Dat is niet alleen een nieuwe soort, maar ook een prachtige plaat.Kwijl, kwijl
Jammer dat je de beekoever niet gezien hebt. Moeten we zeker samen zoeken ;-)
mooie vlindervangst.
groet,
Marie