zondag 11 maart 2012

De grens opzoeken

Vlnr: Robert, Frank, Peter van der Meer, Gert Vonk
Is dit een A-team, of niet? Als dit stel de vogels niet kan vinden, dan zijn ze er ook niet!
Om half zeven vertrekken we naar Limburg, waar we gedisciplineerd de hele provincie uitkammen. Een route die zeer ambitieus is, door Robert uitgezet, waardoor we alle bijzondere vogels van het zuiden in één dag zullen zien.

De typisch Limburgse Maretak in een boom

Het is mooi in Limburg, en het is lekker weer. Eerst naar het Kerperbos om zo ongeveer alle spechten (Grote Bonte, Middelste Bonte en Kleine Bonte) te vinden, en eindelijk een behoorlijk plaatje van de Kuifmees. Maar ook de Grote Lijster, Roodborst, Zwarte Mees, Staartmees, Matkop, Glanskop, Vuurgoudhaan, Goudhaan, Boomklever, Boomkruiper en als echte zuidelijke soort de Kortsnavelboomkruiper. Niet allemaal mooi op de plaat, helaas.

Vooral de complimenten aan Robert, die op gehoor heel wat soorten voor ons vindt in het prachtige bos.
Snel door naar Sibbe, naar het Hamsterreservaat, de plek om de Grauwe en Geelgors te zien. Wat ook lukt, samen met tientallen Vinken, Groenlingen, Kneutjes en Veldleeuwerikken. De foto's blijken alweer niet best. Geen Korenwolven, maar dat hoort ook zo. Die zitten lekker in de grond. Wel een fraai vrouwtje Blauwe Kiekendief, en tot onze verrassing een Houtsnip. In de lucht meer dan tien Buizerds die stoeien met Torenvalken. En een paar misplaatste Blauwe Reigers....


Door naar de ENCI-groeve in Maastricht, waar nog steeds een paar Oehoes broedt. Slecht te vinden, maar toch. Gert en ik doen een dappere poging om de Rotskruiper te vinden die er wel moet zijn, maar steeds maar niet zichtbaar is. Wel treffen we Albert Verlinden en Onno Hoes (burgervader daar) tussen de vele Maastrichtenaren die rond de groeve met de hond wandelen.

Zoek de Oehoe
 In Roermond zitten twaalf Velduilen als waren het Ransuilen in een tuin. We worden vriendelijk uitgenodigd door de familie Hendriks om vanuit hun tuin de uilen te bekijken, die af en toe rondjes om ons vliegen. Geweldig!!We moeten het programma een beetje aanpassen, en lijken te kiezen om een zeer moeilijke maar zeldzame meeuw te laten schieten. Maar Gert kiest eigenzinnig voor een afslag naar de grens met België waar een Ringsnavelmeeuw heel af en toe overheen vliegt, om steeds na een paar minuten weer over de Maas ons land te verlaten.


Het is een wonder als de meeuw zowaar in ons land zit. Hij is over de dag heen twee keer een kwartier bij ons geweest, dus een heel kleine kans, en toch. We krijgen de Amerikaan geweldig in beeld! Voor Gert en mij een nieuwe soort! Joepie, dus. Fijn dat die "jongen van Vonk" zo'n eigenwijs kereltje kan zijn, soms......Het zit dus echt mee. Op naar Ool, waar op de plas twee duikers zwemmen die normaal toch echt aan de kust horen: de Roodkeelduiker en de Parelduiker komen vlot in beeld, maar zijn tegen de ondergaande zon niet best te fotograferen.


De laatste etappe leidt naar Venlo. Daar zitten twee Kuifleeuwerikken naast de Burger King, volgens anderen. Wij kunnen ze niet vinden, en het is al bijna donker. Een broodje dus maar, en naar huis, in het donker.

14 Uur op pad, met een dreamteam. In het zonnetje, in het prachtige Limburg. Leuk hoor!


Naschrift: De Oehoe blijkt lastig; een hint....

4 opmerkingen:

Marianne De Vogelkijker zei

Zo Paul,
Dat was me het dagje wel! Erg leuk voor je lijst al die, voor ons, niet alledaagse soorten. Kuifmeesje op de foto en een nieuwe soort gezien en geplaat. Jij blij. En met zo'n team zullen jullie allemaal wel genoten hebben.

Groet,
Marianne

Maria zei

Hoi Paul,
Wat een volle dag ! Jullie zijn wel bikkels...14 uur onderweg!
Maar de oogst mag er wezen en de kick van een nieuwe soort!
Je Kuifje, daar ben ik jaloers op. Ik zoek er al tijden naar o.a. in de Vuursche
Komt ook nog wel, maar wat een mooi beestje is het!
Die velduilen moet ook wel een sensatie geweest zijn. SCHITTEREND!
Ik heb je Oehoe niet gevonden.
groet en tot ziens!
Maria

Jeroen zei

Paul,
Weer een bijzonder vruchtbaar daagje zo in dat wonderschone Limburg.
Maar wat wil je met zo'n team om je heen, jij hoeft alleen maar op dat knopje van je camera te drukken, die gasten wijzen wel en zeggen leter wat er op de foto staat zeker ? :-)
Met de Ringsnavelmeeuw weer een LIFER erbij ziet ik.
De eerste voor 2012 toch ?
In de ENCI-groeve nog extra tijd uitgetrokken voor de mogelijke rotskruiper of ....?

Groeten van Jeroen die al eigenlijk 2weken met een vervelend griepje, wat er maar niet uit wilt, rondloopt.
CU later wel weer ergens in het veld.

Gonnie van de Schans zei

Ongelooflijk wat jullie op 1 dag weten te spotten. Dit was wel een superdag. Die velduilen helemaal geweldig. Ik ging vandaag voor de ransuilen, maar die waren vertrokken.
Groeten, Gonnie