zondag 11 september 2011

Hé, ouwe twitcher!

Er is geen ontkennen meer aan: met 291 soorten op mijn lijst verlang ik naar nummer 300. Dat is toch een soort magisch getal in de vogelwaarnemingen. Dan kleurt je naam in rood op de site!


Foto: Peter van der Meer
Gisteravond krijg ik bericht van Peter en zijn jongens dat ze de Steppekiekendief hebben gedipt. Zonde, en goed dat ik vrijdag niet heb afgewacht. Gelukkig staat er weer een nieuwe soort op Waarneming die de moeite waard is: een Klein Waterhoen, niet te verwarren met een Kleinst Waterhoen (die we in 2009 heel goed hebben gezien in de Groene Jonker). Ik text de familie en vanmorgen vroeg gaan we naar de natte graslanden bij Almere.

Het is een eindje stappen naar de plek waar al een stuk of tien vogelaars zich verdringen voor de paar gaten in de hut. We vinden een plekje en zien de Klein Waterhoen dapper door de randen van het riet stappen. Niet erg dichtbij, en steeds in de schaduw. Maar hij komt aardig op de plaat. Een nieuwe soort voor ons allen, dus allemaal tevreden.

Foto: Peter van der Meer (mijn camera, dat wel)
Ik mis het moment dat de vogel dichtbij komt, omdat ik sta te OH-en met bekenden die ook op de hoen zijn afgekomen. Peter heeft op dat moment mijn camera, zodat ik thuis toch die foto's blijk te hebben.....

Er huist ook nog een jonge Buffelkopeend in het plasje. Best bijzonder, al is het eendje geringd en wordt dus als "ontsnapt" gekenmerkt. Ach, toch een mooi dier.We zijn klaar, al spelen we nog wat met de camera en nemen we even pauze. Dan krijg je dit:

Foto: weer Peter.
We kunnen dus gaan. Tijdens de wandeling tref ik weer John van Gestel, ook zo één die altijd roept dat hij niet twitchet. Ik kom hem alleen tegen bij bijzondere dwalers en doortrekkers! Zijn "Hé, ouwe twitcher" past hem net zo goed als mij..... Schouderklop, lachen, en weer door.
Onderweg naar de auto kijken we nog even bij een andere hut waar een paar andere eendensoorten zich leuk laten zien. Een man Tafeleend met zijn mooie rode oogjes is altijd een mooi plaatje, net als de Slobeenden met de oversized snavel.En dan begint het avontuur..... Robert ziet in de verte een Kiekendief. Roodbruin, witte stuit. Een Blauwe? Of toch een Steppe? Dat zou de teleurstelling van gisteren voor de mannen geheel dempen! De vogel verdwijnt echter snel, zonder dat we er goede plaatjes van kunnen maken. We gaan dus maar door naar de haven om sterns te zoeken, en we vinden heel veel jonge Zwarte Sterns, die nu niet zwart zijn (foto bovenaan). Als later een andere vogelaar ook de Steppekiek meldt, onderbreken we snel, en rijden terug om toch nog een uurtje over de graslanden te turen. Je weet maar nooit. In elk geval kijken we nog indringend naar de beroerde foto's die ik van de Kiekendief heb gemaakt. 

Zou het?
Beroerd!
De foto gaat het forum van Waarneming op: ik duim voor de Van Der Meers. 


Op het grasland vinden we meer dan 20 Grote Zilverreigers, een paar Dodaars, en ik tref mijn eerste Baardmannen van het jaar. Al met al, een lekkere trip! De regen begint zachtjes, dus ik ga weer terug naar mijn klus thuis. Onderweg naar huis in de auto maar één thema: Zou het? Beetje verwend natuurlijk als je al zo'n bijzondere Waterhoen zo mooi hebt gezien. Maar het is de jongens gegund!

NASCHRIFT: John van Gestel heeft de Klein Waterhoen niet gezien, de vogel was gevlogen, blijkbaar in die paar seconden dat we elkaar spraken. Sorry John..... En de Steppekiekendief van vandaag is waarschijnlijk een Grauwe of Blauwe Kiekendief. De foto's zijn te onduidelijk om de twijfel weg te nemen.

Voor wie de Waterhoen heeft gemist: een kort filmpje....


1 opmerking:

Fred Klootwijk zei

Hoi Big Paul....bijna!!,

Nog 9 en dan hoor je bij de Big Boys...
Hoop dat je dan nog met mij wil praten.
Was weer een toppertje dat kleine hoentje.
Maar door te praten met collega twitchers kom je niet aan die 300. Scherp blijven....

Veel succes en ik concentreer me nog steeds alleen maar op de Roze Pelikaan. Lekker groot altijd zichtbaar....makkelijk voor een beginner.

Paul op naar de 300.. succes er komt nog veel binnenvliegen komende tijd...

FRED