Overzichten vogels en foto's

zondag 4 september 2011

Als het piept..


Ik was echt niet van plan er op uit te gaan vandaag. De keukenverbouwing begint deze week, dus moet er van alles gebeuren. En ik voel het vogelen van vrijdag en zaterdag hard in mijn kuiten.
Ik sta nog aan een kast te trekken als Peter van der Meer belt. "Wij zijn van plan even te gaan zoeken naar de Duinpieper...." Snel overleg met Cathy, en ik ben ontslagen. Gaan dus. Gelukkig rijdt Peter, kan ik even bijkomen.

Op een braak terrein in Veenendaal moet ie zitten, nieuwe soort nummer drie van dit weekeinde. Samen met nog vier andere vogelaars zoeken we verspreid het terrein af. Ik vermaak me met de zoveelste Paap en nog meer Tapuiten. Best leuk.


Dan vliegt er een Pieper over me heen. Het zou arrogant zijn te beweren dat ik dan weet dat het om de Duinpieper gaat, maar met een fluit en panische armgebaren wijs ik de medestanders op de vliegende vogel, die midden op het terrein neerstrijkt. Een klein holletje en schieten. Het is 'm! Voorzichtig kruip ik dichterbij.Het blijkt een vliegerig beest, en dus verplaatsen we ons in de achtervolging op de zeldzame gast. In het gras, op de weg, op heuveltjes, lekker gevarieerd dus. De Duinpieper maakt af en toe kolderieke sprongetjes om insecten van de planten te pikken.

Uiteindelijk, na een minuut of veertig, gaat de vogel er vandoor. En wij dus ook. We rijden naar Plantage Willen III in Elst, maar vinden daar weinig. Van Peter krijg ik plantenles, maar (sorry Peter) ik ben de namen steeds weer kwijt. Gelukkig heb ik de foto's nog... De koeien en damherten bovenaan dit bericht lopen er ook, tam als wat. Mooi wandelgebied, dat wel.

Daarna kijken we nog even in de Buitenwaard en later in de Bovenpolder bij Amerongen. Mooie gebieden, mooi uitzicht. Maar geen heel speciale dingen, al beklimt een groep Brandganzen om welke reden dan ook massaal een berg zand. En een rij Lepelaars en een paar ruziënde Grote Zilverreigers....ach, best mooi in deze omgeving.

De batterijen zijn leeg (vergeten op te laden), we gaan naar huis. Plaatjes uitzoeken en op de bank! Lekker weekeinde, mede door de spiedende ogen van de jongens!
2 opmerkingen:

Anoniem zei

Hoi Paul, Je hebt weer mooie waarnemingen dit weekend. Genieten van je foto's hoor!En van je vertelkunst, natuurlijk.
Vooral quote>Lekker weekeinde, mede door de spiedende ogen van de jongens! Wat een prachtfoto! groet, Maria

Fred Klootwijk zei

Hoi Paul,

Het is de laatste week weer champions league vogelen bij jullie.
Maar ja jij hebt ook een topteam. En jij in de spits..alleen iets dichterbij voor die trap. Maar wat een prachtige scores. Die duinpieper.. topfoto's moeilijk te maken. Ik bekeek alle andere waarneming foto's van die pieper.....Dan ook nog draaihals...zeearend...en natuurlijk wel leuk dat je toch die trap in beeld had...alleen die regendag met die koereiger was pech...maar die komt nog wel een keer...
Veel vogelgeluk komende tijd...en de keuken niet vergeten...

groet

Fred