zaterdag 18 januari 2014

Supertwitch

Lekker weer, dus even naar buiten. Even de Grote Zaagbek binnenslepen op de regio-jaarlijst. En omdat IJsselstein toch al halverwege Culemborg ligt, ook maar door naar de Vale Braamsluiper, al moet dat beest nog wel erkend worden door de specialisten.


De Zaagbekken zijn een makkie, de Vale Braamsluiper is wat moeilijker. Gelukkig wijzen Tonnie en Wil Makkinje mij de weg en zie ik de vogel een keer of vier voorbij flitsen. Het kost wel een uurtje voordat ik eindelijk een plaatje heb.Ik ben halverwege de middag weer thuis, een beetje klaar met dat vogel-gedoe. Even niks, denk ik.....
Dan trilt mijn telefoon: ik word ge-appt, gebeld en er komen sms-jes binnen. Rick Schonewille meldt de Bruine Klauwier bij Azewijn, dus bijna Duitsland. Tja.....
Tien minuten later ben ik passagier bij Rick, samen met Gert en Pascal Wink die onderweg zijn opgepikt. In de auto giert de adrenaline: ik wist het nog niet maar dit is de eerste keer dat de Bruine Klauwier in Nederland is gemeld.
Dat dit een belangrijke is merken we onderweg: zelfs op stukken met trajectcontrole zien we auto's met vogelstickers hard voorbij komen. Het is dan ook na vieren en iedereen moet toch voor het donker aan de grens staan.
We zijn op tijd in het weiland waar het beestje in een boompje zit. Het is al druk en iedereen blijft op veilige afstand van de Klauwier die af en toe maar de grond vliegt. Mooi en actief bijzonderheidje dus!

Bij aankomst zit de Bruine Klauwier in een struik, later iets vrijer maar met steeds minder licht


De lijn met telescopen breidt langzaam uit met aanhollende vogelaars die duidelijk conditieproblemen hebben. Het is duidelijk dat deze soort, mijn tweede nieuwe al dit jaar, veel van de ervaren vogelaars raakt. Dit is een soort waarop sommigen hun leven lang hebben gehoopt. Mooi, die emoties.

Ik heb een plaatje, en wandel naar een groep afvalligen die een jagende Ransuil in beeld houdt. De uil landt een meter of twintig van mij vandaan op een paaltje. Ook leuk, al staan de camera-instellingen ondertussen op donker...
Zo zie je maar: niks van plan. En toch een drukke vogeldag met een unieke soort voor Nederland. Als de Braamsluiper echt uit het oosten komt, dan zo maar twee nieuwe (onder)soorten op één dag….. Gaat leuk zo! Rick, Pascal en Gert weer dank voor de hulp!

3 opmerkingen:

Maria zei

Ik kan me vaag herinneren dat iemand mij gek noemde ;-)
Maar je hebt wel een Topdag!
groet,
Maria

Delta Safari zei

Lekker bezig!! Het jaar is net begonnen en je hebt alweer twee nieuwe soorten. Gefeliciteerd!

Groeten, Marko

Huib zei

Ik vind de uil het mooist.
Maar je bent wel flink bezig in 2014.
En het lukt je ( bijna) iedere keer om op het juiste moment op de juiste plaats te zijn.
groetjes Huib