zondag 16 augustus 2015

Tenger

Het verhaal van gisteren gaat nog verder als ik gisterenavond een mail krijg van Eric Verhagen. Eric heeft mijn blog gelezen en tipt mij over de plek waar ik wèl de Tengere Grasjuffer zou kunnen vinden. Noem het fanatiek, of vasthoudend, maar het aanbod van Eric om samen het gebied Het Broek te doorzoeken kan ik niet weerstaan. En dus rijd ik opnieuw naar Vuren.


Steenrode Heidelibel, vrouwtje
Het weer is zeker niet beter dan gisteren: het waait nog steeds, en het zonnetje zit achter wolken waaruit af en toe een paar druppels vallen. Niet echt Libellenweer. Voordeel is wel dat de insecten wat rustiger zijn, als je ze kunt vinden.....

Ik ben een stuk beter voorbereid dan gisteren: Ik weet beter waarop ik moet letten om de Tengere Grasjuffer te onderscheiden van de Lantaarntjes die ook in hoge aantallen weer aanwezig blijken. Maar het belangrijkste verschil is natuurlijk Eric, die mij een ander stukje van het gebied inloodst en al snel een vrouwtje van de gewenste soort aanwijst. En nog een stuk of tien mannetjes en andere vrouwtjes.


De Tengere Grasjuffer, bovenste en onder dames


Gewone Oeverlibellen vliegen niet met dit weer
Een volkomen versleten Lantaarntje, vrouw
Mijn mentor van vandaag: Dank! 
Watersnuffels

Samen lopen we het gebied door, wat ons  nog veel meer juffers, modder en natte voeten oplevert. Maar het is het waard: ik leer in een paar uur veel van Eric die als echte libellen-man mij alle verschillen uitlegt, en en passant ook nog even een Tengere èn een Gewone Pantserjuffer toont, waarbij de eerste ook nieuw is voor Eric in dit gebied.

Gewone Pantserjuffer

Een jonge vrouw Lantaarntje
De Tengere Pantserjuffer

Ondertussen maakt ik nog wat plaatjes van Gewone Oeverlibellen, vlindertjes en een Wespenspin. Als het zachtjes gaat regenen, neem ik afscheid van Eric onder dankzegging, natuurlijk. Een leuke ochtend natte voeten halen met een sympathieke Brabander betekent wel het einde van de vakantie. Maar ach.... Oude-mannen-dagen genoeg.......Op de terugweg kijk ik even bij de Steenuilen: ze zijn er nog!

2 opmerkingen:

Marianne De Vogelkijker zei

Leuk, altijd fijn als er iemand mee is die er echt verstand van heeft. En gezellig natuurlijk. Mooie vondsten en als afsluiter je eigen Steenuiltje, fijn.

Groetjes,
Marianne

Maria zei

Pfft , die Tengere Gras en pantsers heb ik dit jaar nog niet gezien! En fijn om een goeie mentor bij je te hebben,
scheelt een hoop uitzoekerij achteraf ;-) Nou maar wachten op mooier weer om weer lekker te vogelen op b.v. een van je ouwe...dagen!
groetjes,
Maria