donderdag 3 januari 2013

Zeeuwse toestanden

Mijn voornemen voor dit jaar is om niet meer als een dolle door het land te rijden om vogeltjes te spotten, en ik heb mij voorgenomen wat minder energie in de verhalen te steken. Gewoon een beetje rustig aan dit jaar.


Het gaat al mis als Gert belt dat hij op wintersport zijn kniebanden heeft verziekt en dus al een paar dagen achter zijn Geraniums zit en hoognodig naar buiten wil: we gaan op Nieuwjaarsdag dus op zoek naar de Kleine Rietgans. Rond Waverveen vogelen Anja, Gert en ik de polders af, waar we alleen een paar vreemde kweekeenden (Oud-Hollandse Kuifeenden) vinden.


Niet de nieuwe regiosoort die Gert wenste.... Dus vandaag weer op pad, nu niet alleen voor die Rietgans, maar ook voor de Witbuik- en Zwarte Rotganzen die gisteren door Marianne Wustenhoff aan ons zijn gemeld. En zo wordt het jaar al snel gezellig: Bertus de Lange, Rick Schonewille, Robert van der Meer, Gert en ik rijden vroeg naar de polders rond Zevenhoven om de ganzen, die normaal toch in Zeeland of op Texel verblijven, op onze regiolijsten bij te schrijven.


Op deze foto midden links de Zwarte Rotgans.
Bertus vindt de Zwarte, wat toch een hele prestatie is aangezien het beest ver weg en tussen duizenden Kol-,  Toendrariet- en Brandganzen verstopt zit. De Witbuik komt niet in beeld. Wel pakken we nog een Ruigpootbuizerd mee die voor mij onverwacht pontificaal op een hek zit.

Toendra's
Robert en Gert rijden mee via de polders van Aarlanderveen -waar een heel stel Wilde en Kleine Zwanen zitten- naar Reeuwijk. Daar zit een Kuifduiker, ook zo'n soort die hier niet gewoon is. De duiker zwemt samen met een Geoorde Fuut wat vergelijken makkelijk maakt. Het belangrijkste onderscheid zit in de wangen, bij de Kuifduiker wit.
Op de Surfplas is het erg druk met eenden, waar de Brilduikers met de prachtige tekening opvallen. Na nog een poging om bij Twaalfmorgen een gewone Rotgans terug te vinden rijden we terug naar Woerden, met toch een nieuwe soort op de regiolijst. Nog drie dagen vrij....


2 opmerkingen:

Maria zei

Leuk Kuifduikertje!
en mooi dat verschil te zien met de Geoorde fuut.Dat die zwarte Rotgans eruit gepikt is! Knap hoor. Huib en ik kregen ze op een presenteerblaadje van Kees en Marianne!
Geniet van je vrije dagen.
groet,
Maria
p.s. ben benieuwd of het je gaat lukken: iets rustiger aan...

PW Fotografie zei

We zijn ook een beetje jaloers....zeker nu Hans Russer die witbuik toch nog heeft opgeduikeld. Morgen maar weer.....