zaterdag 12 januari 2013

Sijsjes

Het zijn van die vogeltjes waar je echt even naar moet zoeken, waar je heel goed naar moet kijken en die heel prachtig zijn: Sijsjes, en dan vooral de Barmsijsjes. Kleine, acrobatische vogels die zaadjes halen uit de Els. In Krimpen aan de Lek zitten drie soorten door elkaar in een groepje. Samen met Kepen, Koolmezen en heel veel Vinken die veel makkelijker op de plaat gaan dan de Sijzen hoog in de bomen.


En de zon! Wat is het heerlijk na al die grauwe dagen. Het geel van de Sijs en het rode petje van de Barmsijs sprankelen weer. Samen met Gert en Anja Vonk dus lekker weer eens een middagje buiten spelen.


Het verschil tussen de Kleine en de Grote Barmsijs is subtiel: Het best waar te nemen verschil zit in de streep op de vleugel. Bij de Grote is het een duidelijke bijna witte streep, bij de Kleine is de streep meer beige. De Kleine Barmsijs lijkt daardoor meer warmbruin van kleur. En allemaal hebben ze dat scharlaken-rode petje. Mooi!Kleine Barmsijs met crème-kleurige streep

De Grote Barmsijs met de bijna witte streep


Keep 
De "gewone" Sijs 

Heerlijke middag!


4 opmerkingen:

Maria zei

Hoi Paul,
Wat je zegt, een heerlijke middag! Hier ook volop sijsjes maar hier geen Barmsijsjes ertussen. Ze staan prachtig op de foto!
En nu weet ik ook goed waar ik op moet letten.
We zijn blij;-)
groet,
Maria

Gonnie van de Schans zei

Leuk die verschillende soorten sijsen. En inderdaad heerlijk die zon, de blauwe lucht en het feit dat het eindelijk weer eens droog is.

groeten, Gonnie

Pascal Wink zei

Hey Paul, al even niet meer gezien. Ook hier zijn we elkaar misgelopen (was er een dag eerder).

Helaas is het verhaal van de vleugelstreep niet zo simpel. Zie: http://vwg.natuurkoepel.be/archief/Determinatietabel%20voor%20Barmsijzen.pdf

Er is helaas niet één specifiek kenmerk waarmee je ze uit elkaar kan houden.

Groet,
Pascal

PW Fotografie zei

Lezer, Pascal, een topvogelaar, heeft gelijk. Het is niet zo simpel als ik het laat klinken.