zondag 7 oktober 2012

Met z'n allen


Vroeg op vandaag. Volgens Fred Klootwijk gaat de trek van roofvogels los vandaag. We staan rond een uur of acht klaar op de telpost Savoy in Katwijk aan Zee. Robert en Frank van der Meer, Gert Vonk en ik voegen ons bij een eminente club. Maar, rovers zien we maar mondjesmaat. Wel tellen we lekker mee aan de lijst van de dag die er op Trektellen (ingevoerd door notulist Luuk) zo uit ziet:

Katwijk - Savoy (zeetrek)
Zondag 7 oktober 2012   

Alle kopgegevens  | Alle details
Telperiode: 7:30 - 10:00
Type telling: zeetrek
Weer (eerste periode): wind NNW4, bewolking 3/8
Tellers (eerste periode): Luuk Punt, Frank van Duivenvoorde, Noël Aarts, René van Rossum, Rein Genuït, Bram Schonenberg, Kees de Mooy, Arjan van Egmond, Johnny van der Zwaag, Leo van Ruiten, Huig Ouwehand, Fred Klootwijk, Frank van der Meer, Robert van der Meer, Paul van de Werken, Joop Kooijman, John van Gestel, Bert Zaalberg, Gijs Zaalberg, Hans van Westerlaken en een heel aantal anderen.
ZNZNZN
Roodkeelduiker10-Zwarte Zee-eend-101Grote Mantelmeeuw189
Fuut31Middelste Zaagbek9-Grote Stern5-
Jan-van-Gent *59Torenvalk1-Zeekoet-1
Aalscholver10316Slechtvalk-1Alk/Zeekoet111
Blauwe Reiger1-Drieteenstrandloper14Graspieper88-
Grote Canadese Gans23-steltloper spec-4Grote Gele Kwikstaart *-2
Rotgans2268-Middelste Jager *1-Witte Kwikstaart2-
Bergeend5-Grote Jager1-Kauw76-
Smient22Kokmeeuw497-Spreeuw536-
Wintertaling21Stormmeeuw314Vink3-
Eider *6-Kleine Mantelmeeuw80-Kneu73

Totaal: 3954 exemplaren, 33 soorten, 2:30 uren

Vet = Opmerkelijke waarneming (schaarse of zeldzame vogelsoort of hoog aantal)
* = Extra informatie ingevuld (beweeg muis over soortnaam)
Opmerking: Rotgans beste najaarsdag en tweede dag ooit. (Beste dag ooit: 21 januari 2007 met 3164 exemplaren.)


De Rotganzen spannen dus de kroon, maar echt opwindend kun je de trek niet noemen. Het is wel gezellig, zeker als naast Fred en het vaste team trektellers (hele goede trektellers!!) ook John van Gestel en Rob Martens zich melden. Eigenlijk komen wij amateurs allemaal af op de Kleine Vliegenvanger die gisteren een paar kilometer verderop is gezien. Dat beest laat zich vandaag niet zien.

Foto Fred Klootwijk
Het mag de pret niet drukken. Na een paar uur vertrekken we en masse naar het Ridderpark om de Bladkoning te platen. Die Blako -vogelaarstaal voor deze soort - laat zich wel horen, maar niet zien. Pech dus, wat we wegslikken met een vers bakkie koffie uit de camper van Fred. Hij heeft na zijn voorspelling ook wel iets goed te maken..... Het park biedt ons wel een paar leuke soorten. Ik tref de eerste Zwarte Mezen van dit seizoen, en weet zelfs een plaatje te maken van de altijd zo beweeglijke Vuurgoudhaan.
De lichtomstandigheden zijn ingewikkeld. De vogels zitten toch hoog in de bomen onder een nog altijd dicht bladerdak. Maar, zie de foto van de Boomkruiper, dat heeft ook wel weer wat.
We geven de Blako op, en gaan met ons allen naar Lentevreugd bij Wassenaar. Daar zit een Grote Pieper, een lastig beest dat je alleen maar in vlucht kan zien omdat deze soort in het hoge gras gewoon onzichtbaar is. Niet geheel volgens de regels van het gebied verspreiden de vogelaars zich door het gebied. Tussen de altijd indrukwekkende runderen en de waterreserves door proberen we een blik op de GP te krijgen. En dat lukt, wat een nieuwe soort voor Gert betekent! Iedereen is blij voor hem.....

In de lucht verder heel veel leuks: Veldleeuwerikken maken het mij moeilijk, ze lijken erg op de Grote Pieper (dank Jeroen voor het herstellen!). En iedereen jaagt iedereen na. De graspiepers jagen op de Grote Pieper, de Slecht- en Torenvalk op de Graspiepers. Haviken en Sperwers jagen Buizerds na, en wandelaars jagen een Velduil de lucht in. Het levert geen goede foto's op, maar zo in het zonnetje en in goed gezelschap maakt de optelsom toch een erg leuke vogeldag. Met een nieuwe fotosoort voor mij: de Grote Pieper.

Grote Pieper

Veldleeuwerik
Nu duimen dat volgend weekeinde het weer nog een keer wil meewerken. Ongeveer alle vogelaars van vandaag, en nog heel veel meer, kammen dan Texel uit. Zin in!!!

2 opmerkingen:

Maria zei

Gefeliciteerd met de Grote Pieper!
Het is een leuk verslag geworden.
Veel plezier volgend weekend!
groet,
Maria

Luuk Punt zei

Prettig om je vandaag weer eens te ontmoeten, Paul!

Leuk verhaal gelardeerd met fraaie foto's!!

Hartelijke groet en tot de volgende keer,

Luuk