zondag 29 januari 2012

Kibbeling

Ik zit nog in mijn badjas aan mijn eerste bakkie koffie als Gert Vonk een berichtje stuurt met de uitnodiging om een "visje te gaan eten" in Den Oever. Nu weet ik wel dat daar een Amerikaanse Zilvermeeuw zit, maar de status van dat wat saai ogende beest is nog zo vaag dat ik niet van plan was daar naartoe te gaan. Maar ja, een visje eten....

Dus rijden we om half elf weg, lijnrecht naar de haven van Den Oever. Alle bekende fotografen zijn er, dus voor de beste foto hoeft het niet. Die staan hier. Natuurlijk doe ik wel mijn best en krijg de Yankie best goed op de foto. Maar leuker is de vierdejaars en bijna volwassen Grote Burgemeester. Wat een spectaculair beest is dat. Eric Menkveld strooit af en toe brood, wat aardige beelden oplevert. Het lukt zelfs om de Amerikaan en de Burrie in een plaatje te vangen.


Op de achtergrond rechts de Grote BurrieIn de menigte ontwaren we John van Gestel met zijn lief: effe knuffelen dus. John gaat net als wij nog even naar Camperduin om de groep Dwergganzen te zoeken, dus treffen wij de familie van Gestel vandaag nog een paar keer.

Maar eerst nog even de haven van Den Oever. Een Gewone Zeehond, Aalscholvers, een paar Middelste Zaagbekken en natuurlijk de andere meeuwen houden ons nog even bezig, voordat ik me laat trakteren op het visje (dank Gert!).
Mijn ster is de Grote Burgemeester.


Onderweg naar de ganzen horen we dat er in Petten nog een Grote Burgemeester zit, een jonkie. Leuk om de verschillen te kunnen zien op één dag. Dus even het dorp in waar de veel meer crème-gekleurde meeuw gewoon in een wijk op een dak zit.In de polders bij Petten en Camperduin struinen we wat groepen ganzen af. Brandjes en Kollen te over, en het duurt even voordat we de groep Dwergganzen vinden, helaas op grote afstand. Beter lukt het de Witbuikrotganzen en de Toendrarietganzen te vinden en te fotograferen. Leuke vondsten, maar de foto's halen het niet bij de eerdere plaatjes.

We genieten nog even van de mooie groep Goudplevieren en de Wulpen die tussen de ganzen rondwandelen, en kijken nog even over de Hondsbossche Zeewering naar de Scholeksters en Steenlopers. Tijd om in het verwarmde leer (best koud aan de kust) richting huis te gaan. Het wordt ook al wat heiig dus de timing is prima!

Van Jeroen Bes kreeg ik nog een verklarende woordenlijst voor de amateur-vogelaar. Leuk om eens in te zien. Volgende week stuit ik vast weer op Jeroen bij de volgende dip van de Giervalk, of zal ik die maar eens stringen........

Nagekomen: op basis van een analyse door de Commissie Dwaalgasten Nederlandse Avifauna (CDNA is de Amerikaanse meeuw toch een Zilvermeeuw. 

4 opmerkingen:

Gonnie van de Schans zei

Hallo Paul,
Weer een intensief zondagje lees ik zo. Gemakkelijk die verklarende woordenlijst want ik vroeg me net af wat stringen is. Ook burrie en dippen staan erbij, hoewel ik die zelf al wel uitgevogeld had. Mooi die zaagbek.
groeten, Gonnie

Marianne zei

Tjonge Pual (en Gert), de smoezen om naar een spannende soort te gaan worden wel echt een beetje triest: een visje eten.... In Den Oever.... Maar goed dat je de gewenste soort en meer voor de lens kreeg, dat maakt het dure visje weer goed. Zaagbek is idd mooi!
En de Giervalk stringen doen we niet aan, gewoon doorzetten. Ook daar verkopen ze visjes en/of mosselen.

Groetjes,
Marianne

kiekismichel zei

Wij zitten hier te dippen omdat we niet gingen, Brabant net te ver als je geen twitcher bent .
Maar toch gefeliciteerd of had je de Yankie al ?
en de grote en een middelste en een dwerg toe maar !
En die Giervalk moet ook nog lukken,ik ga hier maar voor de Kuifmees :)

Gr Michel

Maria zei

TOP Paul,
Ik ga zeker af en toe weer naar dit blogbericht, omdat de foto's zo mooi zijn. En wat een geslaagde dag, maar dat krijg je als je gek bent op kibbeling!
goet
maria