zondag 6 mei 2012

Scoren in de zon

Natuurlijk had ik al die doortrekkers en dwalers vanuit Hongarije wel gezien. Je kunt niks anders dan duimen dat er wat overblijft voor als je weer terug bent, of dat er simpelweg weer andere binnenvliegen. De Roodkopklauwier en de Bergfluiter die Gert me meldt, zijn hem van harte gegund.


Gistermiddag, na het opruimen van de vakantiespullen en het bekijken van de foto's, ben ik even naar Willeskop gereden om de Rosse Franjepoot -het blijft toch een sprookjesnaam- aan mijn regiolijst toe te voegen. Dat lukt al zit de vogel op grote afstand. Thuisgekomen zak ik toch wat vermoeid op de bank.

Tot de Breedbekstrandloper piept in de Biesbosch. Wij, en de familie Vonk, eten wat vroeger en wij mannen rijden naar de plas om deze voor ons nieuwe soort binnen te slepen, ook nu op te grote afstand voor een redelijke foto. De zangertjes doen beter mee.


Onderweg terug maken we plannen voor vandaag; er zit het een en ander in Noord Holland.... We vertrekken vroeg!


We beginnen bij Den Oever waar de Roodkopklauwier nog zit. Gert kent de weg en de vogel is vlot gevonden. Ik doe mijn best voor een plaatje, en dat lukt.


Ondertussen "piept" de Baardgrasmus in Den Helder, vlakbij dus. We vinden veel bekenden (weer de familie Doorn, gezellig!) en een prachtig mannetje Baardgrasmus, een echte zeldzaamheid met prachtige kleuren. Hij laat zich echter niet makkelijk vastleggen zo tussen de takjes. Ik ben dan ook blij met een paar goede plaatjes.

Alsof het zo gepland is, horen we dat de Kleine Geelpootruiter op Texel is teruggevonden. We haasten ons naar de boot en staan een uurtje later met ons allen bij Dijkmanshuizen naar de kleine ruiter te kijken, waarachter ook nog een Poelruiter scharrelt, op een plas waarin tientallen Rosse Grutto's rondmodderen. En dat in het zonnetje. Frank Coenjaerts ("vluchtfoto's zijn het mooist") en een Slechtvalk ruien de boel een beetje op. Het levert aardige beelden op.De enige wenssoort van vandaag is dan nog de Roodstuitzwaluw. We zoeken wat rond, maar helaas wordt die pas gevonden als we het eiland al hebben verlaten. Jammer, maar we verdoen de tijd niet.


Zoek de Bontbekplevier Op kleine eilandjes begint het broeden van de Kokmeeuwen, de Visdiefjes en de Grote Sterns. Het is een komen en gaan van sjansende vogels, vaak met visjes voor de partner. Ik maak plaatjes van elegante Dwergsterns, vind een mooie Zilverplevier in zomerjacket, en ga plat op mijn buik voor een stel Morinelplevieren op een akker.

We hebben nog een paar minuten voordat de boot weer gaat, en pakken snel nog de Zwarte Zeekoet bij de veerhaven mee. De Brilzee-eend die nog altijd rondzwemt moeten we laten schieten: We moeten voor vijven thuis zijn... En dat lukt net niet.


Volgende week doen Gert, de familie Van Der Meer en hopelijk ikzelf als team mee aan de Top Of Holland, een speelse wedstrijd voor vogelaars in Groningen, Friesland en Drenthe. Een fijn weekje vakantie achter de rug en een leuk vooruitzicht. Maar nu eerst maar weer aan het werk.

Bootmeeuwen richting Den Helder


3 opmerkingen:

kiekismichel zei

Mooie soorten en mooie beelden Paul wel een beetje jammer van de Brilzee-eend Maar toch jaloers makend mooi !

Gr Michel

Diana Erkelens zei

Prachtige vogels heb je op de foto kunnen zetten.
Zo zie je maar hoe rijk aan vogels ons landje is.
Groet
Diana

Maria zei

Wat een fantastische fotoserie in een lekker leesbare blog!
Ik vind de Baardgrasmus prachtig. En de Morinelplevier ook niet verkeerd, wat een mooi verenkleed en kleur.En als je denkt dat het op is toch nog ff een Zwarte zeekoet.
Mooi daggie zo. Je komt nog eens ergens...:-)
groetjes
Maria