Overzichten vogels en foto's

zondag 9 maart 2014

Lentedag

Het is een feest! In mijn blote trui lekker buiten spelen. Gisteren was natuurlijk bijzonder door die Amerikaanse Smient. Vandaag ga ik als eerste even de hond uitlaten bij de plas om te zien of die eend er nog is zodat ik daarna de regio in kennis kan stellen. Maar die eend is er niet, de plas is vrijwel leeg.
Wel tref ik Maria en Frans van Antwerpen die op de melding van gisteren zijn afgekomen, tevergeefs dus. Maar wel gezellig voor mij. En nuttig omdat Maria gisteren een Kuifduiker op de Haarrijnse Plas heeft gespot, en nu weet ik ook waar op de plas.

Ik breng de hond thuis, rijd even langs de Steenuil en haal Gert Vonk op. Gisterenavond hebben we tijdens een geweldig diner in Gouda een plannetje gesmeed voor vandaag: ik zou de Smient opzoeken, dan naar de Siberische Tjiftjaf in Hardinxveld-Giessendam en tot slot naar de Rouwkwikstaart in Waddinxveen. We plakken de Kuifduiker er gewoon even tussen.

Geen eend, dus door naar de Tjiftjaf waarop we een poosje moeten wachten. Geen straf in een gezellig buurtje met een heerlijk zonnetje. En net als iedereen het heeft opgegeven, zien Gert en ik het beestje verschijnen. Het poseert eigenlijk best gewillig op het gras en in een boom, en met dit licht moet een goede foto dan ook lukken.

Best aardig, toch? En bijzonder!

Door naar Vleuten waar we opnieuw de familie Van Antwerpen en Ad Huussen treffen bij Kuifduiker die op een paar meter van de kant duikt.


Omdat we we door de trek van de Kraanvogels permanent de lucht afzoeken, vindt Gert een overvliegende Zwarte Ibis. Niet meer zo bijzonder deze winter, maar wel leuke bijvangst. Ik ben wat te laat bij mijn camera, dus …...


De reis gaat verder naar Waddinxveen waar we de Voorofsche Polder afzoeken naar de Rouwkwikstaart. Er zijn een paar kandidaten, maar we kunnen niet één van de Witte Kwikstaarten echt als Rouwkwikstaart vaststellen. Maar dat is dan toch het enige smetje op deze heerlijke lentedag!


2 opmerkingen:

Maria zei

Hebbes! die Siberische Tjif! mooi geplaat! Maar dat geldt ook voor de Kuifduiker! Mooi verslag geworden. Het was ook leuk je weer te zien (en Gert natuurlijk) we hadden volgens mij allemaal zo'n heerlijke dag! groetjes, Maria

Marianne De Vogelkijker zei

Mooi die Tjif zo vlak voor je lens. Waarom is hij eigenlijk Siberisch, kun je dat alleen vaststellen aan de zang of is ook de ontbrekende kleine oogstreepje een kermerk, kleur en en en... Koud zag hij er in elk geval niet uit :-).

Wat een heerlijk wekend idd, morgen ga ik de Haarrrijnse plas nog even afkijken voor de Kuifduiker, is toch en leuke soort in de regio.