Overzichten vogels en foto's

woensdag 25 september 2013

Groepjes

Dit is werk, echt waar!
Door een belangrijk project kon ik niet weg toen ik gisteren de melding van de Noordse Boszanger zag, maar ik kon dan ook ècht niet weg. Gelukkig ben ik dan wel in staat om me over te geven en geconcentreerd aan het werk te blijven. Maar....vandaag ben ik vrij! Heerlijk als dan om half negen het bericht komt dat de vogel tegen alle verwachtingen in nog aanwezig is op de oever van de Maasvlakte. Ik trek Gert even uit zijn werk en rijd met hem het industriegebied in. Het is altijd weer wonderlijk wat daar aan vogels te zien is.

We zijn niet alleen, ondanks dat we toch vrij snel na de eerste melding op de plek aankomen. De groep vogelaars groeit snel aan tot een man of veertig die de rondvliegende vogel -die normaal van Noord-Zweden naar Azië trekt- heen en weer volgt. Piep hier, groep hier, piep daar, groep daar. Ik krijg zelf de vogel mooi in de kijker, maar op de foto zetten is vrij onmogelijk. Anderen hebben meer geluk gehad. Zoals herontdekker Karel Hoogteyling.

Op een rij op wacht voor de Noordse Boszanger
In het groepje nog wat bekenden die (denk ik) eigenlijk aan het werk of op school zouden moeten zijn. Maar ja, vogelkoorts aangewakkerd door een zeer zeldzaam beest wordt binnenkort vast in de verzuimregels opgenomen.

Het wordt nog wat gekker als Garry Bakker een Arendbuizerd meldt. Gangbare vogel op vakantie in het zuiden, maar deze zit een kilometer van de plek waar we staan. Een belangrijk deel van de groep vormt een nieuwe groep bij een hek op de Maasvlakte waar de Arendbuizerd op een paaltje zit, in gezelschap van een stuk of vijf gewone Buizerds. Dat maakt vergelijken wat eenvoudiger, al pakt menigeen toch even het boek erbij: de jonge vogel wordt uitgebreid geanalyseerd voordat we het eens zijn: Het is een Arendbuizerd! (Garry wist dat al lang, natuurlijk).

Een nieuw groepje blije vogelaars bij de Arendbuizerd
De vogel zit vrij en vliegt op om een rondje te doen met een Buizerd, waardoor het verschil in grootte en spanwijdte goed is te zien.

In de lucht met een Buizerd: de Arendbuizerd is veel groter.


Bij de landing verderop zijn goed de lichte schouders te zien. Op de voorgrond een gewone Buizerd.
Gert moet weer aan het werk, en dus gaan we richting huis. Allebei met twee nieuwe en zeer zeldzame vogels op de lijst voor Nederland. Zo horen WTV-dagen altijd te zijn!


2 opmerkingen:

Maria zei

Mazzel hoor! Gefeliciteerd!
groet,
Maria

Huib zei

Zag al op waarneming dat er vandaag 100 vogelaars geweest waren.
En ja hoor.... Paul en Gert stonden er ook bij.
Gefeliciteerd met twee nieuwe soorten
Groet, Huib