vrijdag 18 juni 2010

Zwartrood en blauw op straat


Op aanwijzing van Frank van der Meer ben ik vanmiddag naar de andere kant van Woerden gegaan: In de wijk Snel en Polanen, vlakbij de natuurplas, vliegen een paar Zwarte Roodstaarten rond. Het werd een aardige zoektocht met een vreemd einde. In elk geval kan ik jullie melden dat de foto's in dit bericht officieel zijn goedgekeurd door bevoegd gezag!

Allereerst de oeverzwaluwen. Ik wist al dat ze de nestelmuur bij de plas links hadden laten liggen, maar dat ze zo massaal een berg aarde van de bouwplaats hadden gekraakt, was toch een verrassing. Zo'n zeventig gaten tel ik, bezet door aanvliegende ouders en hun jongen. Goed dat er een hek omheen staat. Uit de gaatjes loeren de kleintjes mij aan terwijl de ouders onrustig om me heen vliegen, onderweg naar of terugkomend van de jacht boven de plas. Opnieuw is het een hele toer om de snelle vliegers op de foto te krijgen: ik heb uiteindelijk meer dan veertig foto's, en de beste staat hiernaast. Ik heb een nieuwe strategie nodig....
De jonkies zijn makkelijker, al moet ik van behoorlijke afstand mijn plaatjes maken. Natuurlijk tegen niemand zeggen dat die nesten er zijn. Vogelaars houden dit soort dingen geheim!
In de plas zwemmen de gebruikelijke vogels als de Fuut, de Aalscholver en Grauwe Ganzen. Een stel Nijlganzen en badderende Kokmeeuwen leveren nog wat fotomomenten, net als de overvliegende Reigers en de Kleine Mantelmeeuw (te vinden op Waarneming.nl). De ons bekende Zwarte Zwanen zwemmen sierlijk en langgenekt weg.
Rond de bult wandelen een Kleine Plevier en een jonge Witte Kwikstaart, terwijl in de bosjes een stel Kneuen hun tweetonige roepje laat horen. In een rietkraag langs de nieuwbouw zie ik een paar Rietzangers, denk ik. Ik heb even tijd nodig om een scherpe foto te maken en herken in die tijd het veel gevarieerder liedje van de Bosrietzanger. Ik ben blij met een plaatje van één van de zingende mannen.
Uit hetzelfde riet vliegt een zwart vogeltje de bouwplaats op. Het is de Zwarte Roodstaart. Een tweede en derde vliegen richting de plas. Ik besluit de jacht op die beestjes te openen en wandel en rijd door de nieuwbouwwijk. Ik maak plaatjes van de ZR op borden, in de bouw en uiteindelijk vanuit de auto op de grond.
Uiteindelijk vliegt de vogel bij me vandaan, en ik weet niet waarom. Als ik door de voorruit kijk, staat er een politieauto dwars voor me, en ik word aangesproken door een meneer Agent. Ik ben natuurlijk beroepsmatig voor "security-awareness" maar ik had niet verwacht dat buurtbewoners mij aangemeld hadden als enge man. (Nou, eigenlijk gebeurt het wel vaker dat omstanders mij vragen wat ik aan het doen ben. Goed hoor!). Een kinderdagverblijf en een grote lens in één buurt? Dat gaat niet. Dus toon ik vrijwillig de politie de foto's op mijn camera waarna ik word afgemeld als flora- en faunaliefhebber. Je zal maar net de plaatjes van je kinderen niet verwijderd hebben...... Nog een reden om altijd met een geformatteerde schijf op pad te gaan. Scheelt een hoop uitleggen. 

Geen opmerkingen: