dinsdag 8 juni 2010

Avondwandeling

Gisteren laat thuis: De Vogelwerkgroep Woerden wandelde gisteren door de Groene Jonker met een onverwacht groot aantal leden. Het heerlijke weer zal ermee te maken hebben..... Leuk om te ontdekken dat er zoveel betrokken natuurliefhebbers in de buurt wonen, ieder met een eigen "specialisme". De een bekijkt de plantjes, een ander weet veel van beestjes of vogels, natuurlijk. Handen schudden en netwerken helpt om te leren!
Natuurlijk levert de invallende schemer onder de bewolkte hemel wel problemen op voor de foto's, maar samen met Peter (met een gesponserde trui én pet!) oefenen we onder die lastiger omstandigheden met de instellingen van de camera's. Ik doe de vogels, Peter de bloemen. Frank zorgt er voor dat we ontdekken wat er zit. Ondertussen trekken we langzaam en keuvelend door het gebied. Het is rustig wat betreft de steltlopers, wel veel zangertjes en een paar soorten trekken binnen voor de nacht.
Er zijn een paar duidelijke hoogtepunten: de Zomertaling laat zich leuk zien, een Rietzanger die in het riet een baltsje laat zien, de binnenvliegende Wulpen (wel meer dan 150, volgens Frank) en de Lepelaars die rondvliegen en wandelen, soms simultaan fouragerend. Verder vinden we nog steeds een Bosruiter, horen we de Snor en zingt een Bosrietzanger een prachtig liedje. Liefhebbers scoren dit liedje boven die van de Nachtegaal, twelve points! Een enkele Kleine Plevier charmeert de werkgroep.


Er zijn opvallend weinig Geoorde Futen, toch een uithangbord voor de Groene Jonker. Waarschijnlijk zitten de ruim twintig broedparen thuis op het nest. We krijgen de kans om een dichtbij zwemmende visser duikend en poetsend rustig te fotograferen. Wat zijn ze toch elegant mooi.Bij de ondergaande zon zie je toch weer andere dingen en kun je met het licht toch ook weer leuke dingen doen. De Kievit in het rode licht is leuk, maar het spektakel van de spreeuwen is adembenemend. Ze vormen vluchten van honderden exemplaren die prachtige patronen vliegen.

Ondertussen ook leuke "bijvangst" op de grond. De Grote Ratelaar met de prachtige gele en paarse bloemen staat er mooi bij, en nog veel meer plantjes komen voorbij, maar in de veelheid vergeet ik de namen. Blaartrekkende Boterbloem; die vergeet je dan weer niet..... Peter zal ze vast op Waarneming.nl zetten.

Maar ook in de lucht gebeurt er van alles. Een Bruine Kiekendief wordt door de verzamelde Scholeksters en Tureluurs verjaagd. Zelfs een Witte Kwikstaart helpt. Een Purperreiger vliegt sloom over, opvallend anders dan het grote aantal Blauwe Reigers. 
Het is uiteindelijk echt te donker om nog iets goed waar te nemen. Het is gewoon de gezelligheid die ons ervan weerhoudt op te geven. Volgende keer ga ik weer mee!

Geen opmerkingen: