zaterdag 2 mei 2015

Oranje

Op mijn fotolijst ontbreekt al jaren het Oranjetipje, een vlindertje. Storend als je de lijst op Waarneming opent en er staat bij een soort geen foto...... Dus op naar het Gouwebos, want daar moeten een paar van deze vlindertjes vliegen.

Dit is 'm niet: een Landkaartje
Vliegen.....inderdaad. Ik heb al snel een Oranjetipje in beeld en loop ongeveer het hele bos door achter dat beetje aan. Zitten? Nee!Ik moet het hebben van het moment waarop de vlinder kennis maakt met een vrouwje. Dat is het enige moment waarop de vlinder even op dezelfde plaats blijft hangen, ook nu zonder te landen. Ik dacht dat het een Koolwitje was, maar Maria van Antwerpen ontdekt in de witte vlinder een vrouwtje Oranjetipje. En die zijn nog meer bijzonder, volgens Maria!


Toch gelukt, en lekker "gewandeld...." Als ik tevreden wegrijd, piept Daniel Benders een Blonde Ruiter in een poldertje op een paar honderd meter van waar ik ben. Geluk is mijn vriend vandaag. Na een kort ritje sta ik op de dijk bij de Voorofsche Polder naar een bijzonder ruitertje te kijken, voor de tweede keer in mijn leven. En nu ook nog net binnen onze regio!De foto's lukken van geen meter door de warmte en de afstand. 't Kan er zelfs als bewijsplaatje maar net mee door. Als bijvangst voor vandaag is dat natuurlijk geen probleem!

Thuis wordt er ondertussen heel hard gewerkt door de Koolmezen die duidelijk jongen hebben: rupsje erin, poepje eruit. De hele dag door. Leuk om te zien hoe elke twee, drie minuten de beide ouders de hoorbaar bedelende jongen van eten voorzien.In de avond geniet ik ook nog even van het groeiende aantal Gierzwaluwen dat nu weer de lucht boven de tuin vult. Eerst twee, nu acht van die langs scherende zwaluwen. Mooi hoor!


1 opmerking:

Maria zei

Foto's van dichtbij en veraf, altijd wat te genieten. Leuk die Blonde ruiter! En top dat je eindelijk het Oranjetipje hebt!
Een gierzwaluw op de foto zetten is een hele toer. knap! En je koolmezen zijn weer zo leuk om te volgen.
Fijn weekend verder,
groetjes, Maria