dinsdag 23 december 2014

Toppertje II

Niemand thuis, en best aardig weer. Ik pak mijn spullen en rijd naar Flevoland, naar het Veluwemeer. Daar zit een groep eenden waarin een Kleine Topper schuilt, een bijzonder zeldzaam neefje van Topper, die in de winter aan de kust veelvuldig voorkomt. Maar deze Amerikaan dus niet. Die zag ik pas één keer eerder, en toen had ik alleen een bagger-foto. Vandaar.


Nou vind je zo'n eend niet effe snel, in een groep Kuifeenden (zwarte kop) en Tafeleenden (grijze rug) en al helemaal niet als het golft. En het golft! Het mooie weer van Utrecht zien we in de verte, maar hier is het koud en het waait stevig. Het is net kermis: je ziet het eendje, je ziet het eendje niet. Er is een man of tien aan het zoeken, en hier en daar roept iemand dat "ie daar zit" maar aanwijzen en terugvinden lukt telkens niet.


Ik tref Rob Martens, de "Kleine Kiekeboe" en goede vriend. Voor hem is de Kleine een nieuwe soort, en ook hij zoekt fanatiek. Ik staak na een uurtje of anderhalf: het is koud en een goede plaat zie ik niet gebeuren. Ik loop daarom terug naar mijn auto, gevolgd door Rob. Ik zoek de Krooneenden, een stuk of vijf, nog even voor een foto, en dan tref ik een grijze eend met zwarte kop. Zou het? De eend zit toch wel een tweehonderd meter van de plek waar anderen deze eend zeiden te zien, en er hangen ook nog een paar hybride beesten rond.Eerlijk gezegd weet ik niet wat ik nou precies op de foto heb, en ik voer deze eend als "onzeker" in op Waarneming. Als ik mijn foto's vergelijk met andere die wel "zeker" zijn, moet dit de Kleine Topper wel zijn. 
Nou, duimen maar.... De specialisten zullen er binnenkort wel iets van vinden. (Is ondertussen gebeurd: het is een Kleine Topper!) Ik wandel nog een poosje in het bos van Bremerberg waar ik omgeven word door Goudhanen. Ze komen tot op een paar meter, maar een lekkere foto zit er door de duisternis niet in.

Door de polder rijd ik naar huis, prachtige natte uitgestrekte akkerlanden met hier en daar een mooie pluk Wilde en Kleine Zwanen. Een leuk middagje windhappen weer!


1 opmerking:

Maria zei

Jammer dat ik moest werken, ik had wat graag mee willen zoeken! Een heel leuk toppertje! Het is hem wel hoor....denk ik ;-)
leuk! groetjes, Maria