vrijdag 15 februari 2013

Kwartetten

Al twee dagen vreselijk geschoven met mijn agenda om maar de eerste nieuwe soort voor dit jaar te kunnen zien, en steeds zonder succes. Totdat mijn afspraak in Eindhoven wordt afgezegd....Ik ben dol op die Brabo's!

Ik neem de dag verder vrijaf, en ga met Sander Haak -die ik alleen ken van de Whatsapp-groep van onze regio- naar het Grevelingenmeer om de Geelsnavelduiker te spotten. Zo'n beest komt heel zelden in Nederland, dus er zijn veel spotters op pad om ons de weg te wijzen.

We zijn bijna ter plekke als het bericht komt dat de vogel is gevlogen. Zo hoort dat bij een twitch. Het mag niet te makkelijk zijn, blijkbaar.


We voegen ons bij een groepje vogelaars, waaronder oude vriend Frank Coenjaerts, dat na een half uurtje de enorme duiker ontwaart, halverwege het meer. De camera kan aan de kant: vandaag ben ik weer vogelaar en geen fotograaf. Al maak ik wel heel vage bewijsjes voor Waarneming.nl.

Geelsnavelduiker

Je zou het niet zeggen, maar dit is een heel bijzondere waarneming. Oudere aanwezigen vertellen nog vol trots over de vorige keer dat ze deze soort zagen, in 1996 of zo.

Sander en ik nemen ons voor alle duikers te zien vandaag. Een unieke kans nu de Geelsnavel er is. We rijden naar de Brouwersdam waar aan de ene kant vier Parelduikers en een IJsduiker zwemmen, en aan de ander kant zo'n honderdvijftig Roodkeelduikers ronddobberen. Een kwartetje Duikers waar je normaal jaren over kunt doen, in één dag!

Parelduiker
Duikende IJsduiker
Beter worden de plaatjes niet en ik ruil mijn camera voor de rest van de dag in voor mijn telescoop waardoor ik de vogels wel goed te zien krijg. Zo zie ik heel veel Middelste Zaagbekken, Kuifduikers, Brilduikers, Dodaars en ook de prachtige IJseenden en de Brilzee-eend in detail. Vooral de volwassen mannen IJseend zijn echt fantastisch mooi. Werkelijk een topdag voor een vogelaar!


Komt er dan niks goed op de foto? Nou.... een groep Wilde en Kleine Zwanen onderweg levert toch een mooi seizoensplaatje.Sander, dank voor het gezelschap!


2 opmerkingen:

Anoniem zei

Jij ook bedankt Paul! Ik had het niet voor mogelijk gehouden om zo veel goeie soorten op een wintermiddag in februari te zien. We zijn welgeteld iets meer dan 3 uur aan het vogelen geweest. Ik vond het ook gezellig en de soep was lekker!

Groet, Sander

Maria zei

Geweldig! Top-vogelaarsdagje.Gelukkig heb je dan een goeie telescoop!
gefeliciteerd met je nieuwe soort dit jaar.
groetjes
Maria