zondag 16 december 2012

Subspecie

Na de ergste regen rijd ik met Gert Vonk naar het westen, richting Hoek van Holland. Even moe van de regiosoorten die ons de afgelopen weken bezig hebben gehouden. Al heeft Gert gisteren wel weer de Appelvink gescoord in het bos waar hij vorige week ook al de Houtsnip vond. Gert loopt dus lekker in op de regiolijst.
Huiskraai


In Hoek van Holland vliegen nog steeds een stuk of vijftien Huiskraaien, zeldzaam in heel Europa. Sinds kort is er op wonderbaarlijke wijze een ondersoort van die groep aanwezig, de Huiskraai ssp zugmayeri - Corvus splendens zugmayeri. Het is nog een raadsel of dit beest apart is aangekomen in Nederland, maar het kan ook zijn dat er zogenaamde "split"-vogels bij de Huiskraaien zitten, die jongelingen van een ondersoort kunnen produceren.

De ondersoort; de Zugmayeri

Duidelijk te herkennen aan de veel lichtere nek en borst vinden we het beest vlot bij het station. Dus, een visje eten en door naar de Rietlanden bij Vlaardingen. In dit rietland huizen de zangertjes, met als toefje de Baardmannetjes.

We baggeren letterlijk een uurtje rond, permanent gevolgd door het geluid van de Baardmannen. Een Rietgors en twee permanent meevliegende Pimpelmezen verstoren de zoektocht naar de prachtige vogeltjes die vandaag al wel verschillende keren op de foto zijn gezet. Uiteindelijk, tegen het donker terwijl we tot aan de knieĆ«n bemodderd zijn, krijgen we een prachtig mannetje in de kijker, diep in het riet. Gert weet de rakker nog op de foto te krijgen, wat echt knap is in weinig licht tussen de stengels door. Mijn plaat is nog minder....


In het donker rijden we naar huis, een nieuwe ondersoort en heel veel bagger rijker. Fijn weekeinde!

2 opmerkingen:

Marianne De Vogelkijker zei

De foto van de subspecie mag er wezen Paul, mooi beest. Slim om te gaan nu ze er nog zijn. Jammer dat de soort dreigt te worden geƫlimineerd.
Voor die bm moet je nog maar eens terug gaan, ik denk haast dat dat wel ietsje beter kan ;).

Groet,
Marianne

Maria zei

Oho. wat een baggerdag! Mooie subspecie hoor en pech (maar wel lachen) van die Baardman.
Volgende keer plaat je hem natuurlijk wel (met een zonnetje of zo)
groet,
Maria