Overzichten vogels en foto's

zaterdag 8 december 2012

Jongelingen

Ik heb niet goed opgelet gisteren, terwijl ik balend over het matige weer thuis zat, hopend op zonnestralen op de verse sneeuw. De melding van nieuwe Woerdenaar Sander Haak over de Middelste Zaagbek gaat langs mij heen. Jammer, want dat is een nieuwe regiosoort voor mij. Als ik later ook nog zie dat Sander ook Boomleeuwerikken heeft ingevoerd, ben ik even niet te genieten...


Ik dood mijn tijd met een paar sfeerfoto's die ik in de buurt maak. Door gebrek aan licht blijft er echter niet veel van over. Een jonge Knobbelzwaan komt nog wel aardig op de plaat, en vogelvoetjes in de sneeuw is ook best leuk.Laat op de avond blijkt ook Rick Schonewille de MiZa gemist te hebben. Ik spreek met hem af om vandaag vroeg op pad te gaan (nou ja, na tienen...). Ik tref hem samen met Martijn de Jong bij het recreatiestrandje in Woerden. Nog voordat we elkaar de hand hebben geschud meldt Rick een Boomleeuwerik die langs mij vliegt en aan de waterkant landt. Check: nieuwe regiosoort en nieuwe fotosoort! In ruil toon ik de jongens de Middelste Zaagbek die ik bij aankomst al snel had gevonden.

Ondertussen komt ook Gert Vonk aanwandelen, die de MiZa op een presenteerblaadje krijgt, maar nog wel even een uurtje moet turen om de Boomleeuwerik terug te vinden. Rick haakt ondertussen af, onder mijn dankzegging. Sander en Rick, beide jongelingen, hebben deze amateur toch mooi aan twee nieuwe regiosoorten geholpen. Rick's opa, Tinus, blijkt een trouw lezer van dit blog. Of ik toch wel een berichtje wil schrijven.... Natuurlijk!Samen met Gert vind ik nog een stel Graspiepers, Veldleeuwerikken, in totaal vier Boomleeuwerikken, heel veel Vinken, Ringmussen, Kepen en Rietgorzen. Boven ons vliegen Brand- en Kolganzen. We gaan tevreden aan de koffie.

Tijdens de ochtend dromen Gert en ik van een nieuwe soort, een Ross' Gans of zo. Dat er kort daarna een melding komt van drie exemplaren bij Callantsoog hadden we niet voorzien. We gaan er naartoe, anderhalf uur sturen. Ik moet alleen nog even tanken, en als ik heb afgerekend en me weer bij Gert voeg, denk ik dat hij een grapje maakt: "Het zijn escapes, ze zijn geringd". Ik lach vrolijk, maar het blijkt echt waar.... We breken de reis af voor die goed en wel is begonnen, en doen nog maar een bakkie bij mij thuis.

's Middags zoeken we in mijn wijk een poosje tevergeefs naar Barmsijzen. Dan maar naar de Reeuwijkse Hout om een Houtsnip te zoeken (de enige soort die Gert, op aanwijzen van Rick en Robert, wèl heeft gezien in onze regio en ik niet...). Het is een prachtige wandeling met Sijzen, Staartmezen en heel veel Pimpelmezen. De Houtsnip vinden we niet..... Wel genieten we van de prachtige zonsondergang, een dozijn wegtrekkende Grote Zilverreigers en de drukte op de Reeuwijkse Plassen. Een lekker dagje!1 opmerking:

Maria zei

Hoi Paul,
Je maakt wat mee, zo'n dag! Genoten van je smakelijke verhaal over die Ross.Mooie Miza! En de boomleeuwerik ook heel geslaagd. Knobbel met druppel maakt het.Je woont toch wel mooi.
groet,
Maria